A háborús bűnökkel vádolt orosz katona beismerte, hogy megölt egy ukrán civilt

Egy 21 éves orosz katona bűnösnek vallotta magát egy fegyvertelen ukrán civil megölésében, a háború kezdete óta az első háborús bűnökkel kapcsolatos ukrajnai perben.

Vadim Sishimarin beismerte, hogy néhány nappal az invázió kezdete után lelőtt egy 62 éves ukrán férfit.

A foglyot bilincsben, erősen felfegyverzett őrök kíséretében vitték be a kis kijevi tárgyalóterembe. Idegesnek tűnt, és lehajtott fejjel ült. Néhány méterre tőle ült a megölt férfi özvegye, aki könnyeket törölgetett a szeméből, amikor a katona belépett a bíróságra, majd összekulcsolt kézzel ült, miközben az ügyész ismertette az ügyet.

„Elismeri a bűnösségét?”

– kérdezte a bíró.

„Igen”

– válaszolta Sishimarin.

„Teljes mértékben?”

– kérdezte az ügyben eljáró bíró.

 „Igen”

– mondta halkan az orosz katona.

Daria Tarasova on Twitter: „21-year-old Russian soldier, Vadim Shishimarin, plead guilty. He confessed to killing a 62-year-old man in Ukraine’s Sumy region. Shishimarin faces between 10 and 15 years in prison or life in prison. pic.twitter.com/Vw3GLXuK1i / Twitter”

21-year-old Russian soldier, Vadim Shishimarin, plead guilty. He confessed to killing a 62-year-old man in Ukraine’s Sumy region. Shishimarin faces between 10 and 15 years in prison or life in prison. pic.twitter.com/Vw3GLXuK1i

Az ügyészek szerint Sishimarin egy harckocsizó hadosztály egyik egységének a tagja volt, amikor a konvoját támadás érte.

Ő és négy másik katona ellopott egy autót, és ahogy Csupahivka közelében haladtak, találkoztak a 62 éves biciklistával. Az ügyészek szerint Sishimarin azt a parancsot kapta, hogy ölje meg a civilt, aki ehhez egy kalasnyikovját használta.

Sishimarin tárgyalását nem sokkal azután elnapolták, hogy a civil özvegye először hallotta, amint az orosz katona beismerte a gyilkosságot. A nagy horderejű tárgyalás csütörtökön egy nagyobb tárgyalóteremben folytatódik.

Mi számít népirtásnak, és hogyan lehet bizonyítani az elkövetését?

A második világháborút követően, eddig három eset minősült népirtásnak a nemzetközi bíróságok előtt.