A Tel-Aviv Egyetemtől kapott rangos elismerést Karikó Katalin

A Tel Avivi Egyetem tiszteletbeli doktori címet adományozott Izrael és a világ úttörő kutatóinak és inspiráló vezetőinek. Elismerést kapott Karikó Katalin, Egyesült Államokban élő Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó biokémikus, írja az egyetem Facebook oldala.

További díjazottak közt van Robert Kahn, az Iráni Zsidók Szövetségének New York-i képviselője, Cornelia Bergman, a a New York-i Rockefeller Egyetem neurobiológia és a genetika vezető tudósa, Yehuda Reinhartz, a Brandeis Egyetem modern zsidó történelem professzora, Jürgen Ren tudománytörténész, a berlini Max Planck Tudománytörténeti Intézet vezetője és Barbara Engelking szociológus és pszichológus, aki a lengyel zsidóság holokausztkori történetével foglalkozik.

Karikó Katalin szabadalma alapján készült el 2020-ban, a világon elsőként klinikailag is bizonyítottan hatásos harmadik generációs Pfizer-BioNTech Covid19-vakcina, kutatási eredményei nyomán tudományos körökben többen Nobel-díj esélyesnek ítélték

További érdekesség, hogy díjat kapott a Harvey Weinstein amerikai filmmogul elleni szexuális visszaélési vádak leleplezéséről elhíresült Jodi Kantor zsidó-amerikai újságíró is.

Kantort, a The New York Times újságíróját munkásságának kulcsfontosságú hozzájárulásáért ismerték el, különösen Weinstein leleplezése kapcsán, amely elindította a #MeToo mozgalmat, amely a befolyásos személyiségek felelősségre vonását követeli a szexuális visszaélésekért. A leleplezést széles körben méltatták, és az újságírás nemzedékmeghatározó pillanataként emlegetik. Kantor 2018-ban Pulitzer-díjat is nyert.

Most már talán tényleg megépülhet a jeruzsálemi libegő – videó

A Legfelsőbb Bíróság vasárnap elutasított négy beadványt a Jeruzsálem történelmi óvárosába vezető drótkötélpálya építésének vitatott terve ellen.