Liberman módosítaná a nemzetállami törvényt Izraelben

Lapid és más koalíciós tagok csatlakoztak Liberman felhívásához, hogy módosítsák a nemzetállami törvényt – írja a The Times of Israel.

Jair Lapid külügyminiszter támogatja Avigdor Liberman pénzügyminiszter felhívását az Izraelt zsidó államként meghatározó jogszabály módosítására, miután ma reggel kiderült, hogy a 2018-as gázai titkos művelet során megölt különleges erők egyik tisztje drúz nemzetiségű volt.

„Minden szavával egyetértek”

– tweetelte Lapid Liberman korábbi megjegyzéseire reagálva.

Gilad Kariv munkáspárti képviselő szerint a Knesszet alkotmány-, törvény- és igazságügyi bizottsága meg fogja fontolni a törvény módosítását.

„Liberman felhívása fontos nyitány az egyenlőség elvének Izrael Állam alaptörvényében való rögzítéséhez, valamint a Függetlenségi Nyilatkozat jogi státuszának megerősítéséhez”

– írta Kariv a Twitteren.

A munkáspárti törvényhozó, aki a testületet vezeti, azt mondja, hogy a testület a következő napokban összeül, „hogy megvizsgálja az ügy előkészületeit”.

A Knesszet kék-fehér párti tagjai szintén azt mondják, hogy támogatják a jogszabály módosítását.

A Walla hírportál a törvény módosítását támogató megnyilvánulások ellenére koalíciós forrásokat idéz, amelyek szerint a jobboldali Jamina és az Új Remény pártok ellenállása miatt nagyon kicsi az esélye annak, hogy bármilyen módosítást elfogadjanak.

A Legfelsőbb Bíróság megerősítette az izraeli nemzetállam-törvényt

Az izraeli bírók visszadobták a nemzetállam-törvény elleni petíciót.