Két dolog volt közös a rejtélyes módon elhunyt orosz oligarchákban

Az év eleje óta legalább hét orosz oligarchát találtak holtan gyanús körülmények között – írja a Newsweek.

Bár kevés összefüggést lehet egyértelműen megállapítani mind a hét oligarcha és rejtélyes halála között, két fontos dolog közös bennük:

egyikükről sem volt ismert, hogy kifelé kritikusan viszonyult volna Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai háborújához, és egyikük sem szerepelt az orosz személyek és szervezetek ellen bevezetett átfogó szankciós listákon.

A mostani gyanú s haláleset-sorozat nem az első. A USA Today 2017-ben közzétett egy listát 38 gyanús körülmények között elhunyt orosz tisztviselőről és személyiségről.

A Newsweek megtekintette az orosz szankciókat nyomon követő listát, és meg tudta erősíteni, hogy a hét elhunyt oligarcha egyike sem volt szankcióval sújtva. A DW News arról számolt be, hogy egyik oligarcháról sem volt ismert, hogy nyilvánosan bírálta volna az ukrajnai háborút, és a Newsweek nem tudott olyan információt találni, amely ennek ellenkezőjére utalt volna.

A rejtélyes halálesetek egy kivételével mind az orosz-ukrán háború február 24-i kezdete óta történtek.

Orosz újságíró: Nekem már túl késő félni

Albats azt mondta, hogy sok orosz értelmiségihez hasonlóan, az életéért való aggódásnál jobban szégyelli az országát.

Az egyetlen kiugró esetet, Leonyid Sulmant, aki a Gazprom Invest szállítási vezetője volt, a CNN szerint január 30-án találták holtan, nyilvánvalóan öngyilkosság miatt.

Ez kevesebb mint egy hónappal a háború kezdete előtt történt, amikor már felmerültek az aggodalmak, hogy Oroszország Ukrajna lerohanására készül.

A következő orosz oligarcha, Alekszandr Tyuljakov halálát február 25-én fedezték fel, egy nappal a háború kezdete után. Tyuljakov szintén magas rangú tisztviselő volt a Gazpromnál, az orosz többségi állami tulajdonban lévő vállalat vállalati biztonsággal foglalkozó Egységes Elszámolási Központ (UCC) vezérigazgató-helyettese volt.

Napokkal később, február 28-án holtan találták Mihail Watford ukrán származású orosz oligarchát brit otthonában.

Két másik halálesetre pedig egy napon belül derült fény: Szergej Protosenya gázoligarcháéra és Vlagyiszlav Avajevéra, a Kreml egykori tisztviselőjére és a Gazprombank alelnökére.

Az utolsó két ismert halálesetet, Vaszilij Melnikov és Alekszandr Szubbotin milliárdosokét március 24-én, illetve május 8-án fedezték fel.

Az Egyesült Államok eladná az orosz oligarchák tulajdonát

A törvényjavaslatot a Kongresszus elé terjesztik majd megfontolásra.