Oroszország olajbevétele a szankciók ellenére 50%-kal nőtt

Oroszország olajbevételei drámaian nőttek a nagy cégek és a legtöbb ország bojkottja ellenére – közölte csütörtökön a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) – számolt be a Yahoo Finance UK. 

A párizsi székhelyű ügynökség szerint a Kreml 2022-ben havonta mintegy 20 milliárd dollár bevételre tett szert a napi mintegy 8 millió hordó (bpd) mennyiségű nyersolaj és termékek együttes értékesítéséből. A teljes olajexportból származó bevételek idén 50%-kal nőttek.

Moszkva exportja a múlt hónapban 620 000 bpd-vel, 8,1 millió bpd-re emelkedett vissza márciushoz képest a januári és februári átlaghoz, mivel India és Kína felvette az USA-ból és Európából átirányított kínálatot.

Az IEA havi piaci jelentése szerint azonban az oroszországi nyersolajimport-tilalmon való munka ellenére az EU áprilisban is az orosz olajexport első számú piaca maradt.

Az év elejéhez képest a mennyiség 535 000 bpd-vel csökkent, és a blokk most az orosz nyersolajexport 43%-át adja, szemben a korábbi 50%-kal.

„Ha elfogadják, az új embargók felgyorsítanák a kereskedelmi forgalom már folyamatban lévő átrendeződését, és arra kényszerítenék az orosz olajtársaságokat, hogy még több kutat zárjanak be” – mondta az IEA.

Az orosz állami vállalatokkal, például a Rosznyeftel szembeni uniós szankciók május 15-én lépnek életbe, és az ország szállítására vonatkozó teljes uniós tilalmat megelőzően.

Az orosz szállítások annak ellenére folytatódtak, hogy több energetikai vállalat, köztük a BP, a Shell és a norvég Equinor az ukrajnai háború következményei közepette a piacról való kilépésük miatt a vásárlások leállítását ígérte.

A múlt héten az Európai Bizottság fokozatos embargót javasolt az orosz olajimportra.

Kedden Ursula von der Leyen, az EB elnöke azt mondta, hogy a blokk némi előrelépést ért el az orosz nyersolajimportra vonatkozó javasolt tilalomról folytatott tárgyalásokon, de figyelmeztetett, hogy további munkára van szükség.

A tagállamok – köztük Görögország – tiltakozását követően a blokk arra készül, hogy ejtse az orosz nyersolajat szállító hajókra vonatkozó javasolt tilalmat.

Emellett azt tervezi, hogy több időt ad Magyarországnak, Szlovákiának és a Cseh Köztársaságnak az importra vonatkozó szankciók betartására, mivel a terv elfogadásához a héten az EU-tagállamok egyhangú szavazására van szükség.

Az orosz olajat hivatalosan „ismeretlen célállomás” felé küldik

Egyre több orosz olajexportot  „ismeretlen célállomás”-al jelölnek, mivel az iparág keresi a módját, hogy továbbra is üzleteljen Moszkvával – írja a Business Insider.