Fegyvertelen civileket öltek meg orosz katonák egy CCTV felvétel alapján

Amikor Leonyid Pliatsot és főnökét orosz katonák hátba lőtték, a gyilkosságot a térfigyelő kamerák rögzítették. A felvételeket, amelyeket a BBC közölt le most háborús bűntett gyanújával vizsgálják az ukrán ügyészek.

A Kijev körüli harcok csúcspontján a fővárosba vezető főutak csatatérré váltak, többek között a kerékpárbolt körül, ahol Leonyid biztonsági őrként dolgozott.

De ez nem tűzharc volt: a videón világosan látszik, hogy a két fegyvertelen ukránra nehézfegyveres orosz katonák lövöldöznek, majd kifosztják az üzletet.

A videón látszik, hogy az oroszok egy lopott furgonnal érkeznek, amelyet az orosz erők által használt V-jelzéssel és fekete festékkel a Tank Spetsnaz felirattal festettek össze. Orosz katonai egyenruhát viseltek, és felemelt fegyverrel, ujjakkal a ravaszon közeledtek.

Leonyid felemelt kézzel sétált a katonák felé, jelezve, hogy fegyvertelen és nem jelent fenyegetést.

Az orosz katonák nem vették észre, hogy filmezik őket.

Az oroszok kezdetben a kerítésen keresztül beszéltek vele és a főnökével. A felvételen nincs hangfelvétel, de a férfiak nyugodtnak tűnnek, még dohányoznak is. Aztán az ukránok elfordultak, a katonák pedig elindultak. Aztán a videón látszik, hogy a katonák hirtelen visszafordultak, leguggoltak, majd többször hátba lőtték a két férfit.

Az egyikük azonnal meghalt, de Leonidnak valahogy sikerül talpra állnia. Még az övét is a combja köré kötötte, hogy lassítsa a vér folyását, majd a kabinjához botorkál, ahol elkezd segítséget hívni.

Russian soldiers caught on camera killing Ukrainian civilians – BBC News

When Leonid Pliats and his boss were shot in the back by Russian soldiers, the killing was captured on CCTV cameras in clear and terrible detail. The footage…

A BBC Newsnak nyilatkozó Vaszil Podlevszkij elmondta, hogy lövöldözés napján kétszer is beszélt Leonyiddal.

Leonyid elmondta neki, hogy a katonák azt állították, hogy nem ölnek civileket, majd lelőtték.

„Mondtam neki, hogy tartson ki, és elkezdtem telefonálni a területi védelemnek”.

Az emberek, akiket felhívott, a háború előtt légkondicionálókat árultak, és nem tudták megközelíteni Leonyidot mert az orosz csapatok még mindig a helyszínen voltak.

A CCTV-n látható, ahogyan a szobákba lövöldöznek, bicikliket és még egy robogót is ellopnak, és az igazgató irodájában lődörögnek, iszogatják a whiskyjét és turkálnak a szekrényeiben.

Az ügyészség megerősítette, hogy Leonyid és kollégája meggyilkolását most háborús bűncselekményként vizsgálja: ez egyike a több mint 10 000 általuk regisztrált ügynek.

„Apám egyáltalán nem volt katona. Nyugdíjas volt. Megöltek egy 65 éves embert. Miért?” – kérdezte Leonyid lánya, Yulia Androshchuk, aki külföldön tartózkodik.

Yulia reméli, hogy a felelősök egyszer, valahogyan bíróság elé kerülnek. Egyelőre azt szeretné, ha az emberek pontosan tudnák, mi történt az apjával, és ha véget érne a vérontás.

Ukrajnában harcoló orosz katonák emlékeztek meg Hitler születésnapjáról

„Tettei és szavai a szívünkben élnek, és arra ösztönöznek bennünket, hogy legyőzzük az ukrán-bolsevik söpredéket!” – posztolta az egyik katona.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.