Egy amerikai szenátor visszatartja az Ukrajnának szánt 40 milliárdot

Paul azt követeli, hogy a törvényt úgy módosítsák, hogy egy főfelügyelőnek kelljen felügyelnie az Ukrajnára fordított kiadásokat, és a beleegyezése nélkül a szenátusnak a kamara szabályai által előírt hosszadalmas eljárást kell követnie. Paul a javasolt kiadások összegét is kifogásolta – írja a Post Millennial. 

Rand Paul republikánus szenátor csütörtökön az amerikai szenátusban meghiúsította az Ukrajnának nyújtandó 40 milliárd dolláros segély elfogadására tett kísérletet.

A szenátus többségi vezetője, Chuck Schumer és republikánus kollégája, Mitch McConnell a képviselőházban előző nap 368:57 arányban elfogadott segélycsomagot próbálták továbbvinni, és csak a republikánusok szavaztak ellene.

Paul csütörtök este az ülésteremben elmondta:

„Hivatali esküm az amerikai alkotmányra szól, nem pedig egy idegen nemzetre. És bármilyen szimpatikus is az ügy, a hivatali esküm az Amerikai Egyesült Államok nemzetbiztonságára szól. Nem menthetjük meg Ukrajnát az amerikai gazdaság kárára”.

Schumer és McConnell felajánlott Paulnak egy módosító szavazást a javaslatáról, amelynek elfogadásához a 100 szenátorból 60-nak a támogatására lett volna szükség, de Paul visszautasította az ajánlatot, és követelte, hogy a szenátus fogadja el a módosítását, mielőtt szavaz a segélycsomagról.

Paul a csomag hivatalos blokkolása előtt azt mondta: „Ez a második kiadási törvényjavaslat Ukrajna számára két hónapon belül. És ez a törvényjavaslat háromszor nagyobb, mint az első. A kongresszus csak folytatni akarja a költekezést és a költekezést”.

A hét elején Joe Biden elnök arra kérte a kongresszust, hogy hagyjon jóvá további 33 milliárd dolláros támogatást Ukrajnának, de a törvényhozók a katonai és humanitárius támogatások növelése mellett döntöttek.

A Biden-kormányzat azt állította, hogy várhatóan május 19-ig elfogynak a rendelkezésre álló pénzeszközök, amelyeket egy olyan felhatalmazás alapján vehet igénybe, amely lehetővé teszi az elnök számára, hogy vészhelyzet esetén kongresszusi jóváhagyás nélkül engedélyezze a fegyverek átadását.

Információs háború – Dezinformáció elleni harc vagy cenzúra?

Hogyan harcolhat a dezinformáció ellen az, aki maga is dezinformációt terjeszt? Hajdú Tímea írása.