Ruandában köthetnek ki az Angliába menekülő ukránok

Az orosz invázió elől menekülő, Írországon keresztül az Egyesült Királyságba engedély nélkül érkező embereket a tengerentúlra telepíthetik át – írja a Telegraph. 

Az Ukrajnából származó, Írországon keresztül az Egyesült Királyságba engedély nélkül érkező menekülteket Ruandába lehetne szállítani – jelezte a belügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője a képviselőknek.

Az illegálisan a La Manche-csatornán érkezett migránsokat, köztük ukránokat vagy afgán tolmácsokat is Ruandába küldhetnék – közölték az alsóház belügyi bizottságának képviselőivel.

Az információkat azután hozták nyilvánosságra, hogy Tom Pursglove belügyminiszter nem tudott olyan számításokat bemutatni, amelyek azt bizonyítanák, hogy a ruandai politika csökkentené a kis csónakokkal az Egyesült Királyságba érkező Csatorna-migránsok számát.

Idén eddig rekordszámú, 7848-an keltek át a La Manche-csatornán, ami a tavalyi arány háromszorosa.

A britek erre elrettentő poltikaként azt találták ki, hogy Ruandába szállítják repülővel az illegális bevándorlókat.

Azok az ukránok, akik nem mennek át a brit biztonsági ellenőrzésen, vagy akiknek nem adnak vízumot, az Ír Köztársaságból Észak-Írországba utazva, majd onnan kompjárattal az Egyesült Királyságba juthatnak.

Arra a kérdésre, hogy a ruandai politika kiterjedne-e az afgán tolmácsokra vagy a La Manche csatornán illegálisan átkelő ukránokra is, Pursglove azzal reagált, hogy ezt nem lehet kizárni.

Pursglove elismerte, hogy a ruandai politikának időbe telik, amíg a migránsokat visszatartja a Csatornán való átkeléstől, mivel sokan már fizettek az embercsempészeknek.

Borítókép: Mariupoli menekültek/EPA/ROMAN PILIPEY

Ki fogja újjáépíteni Ukrajnát?

„Ki fogja tehát fizetni Ukrajna Marshall-tervét? Ma a válasz névlegesen „a Nyugat”: az Egyesült Államok, az EU, a Világbank és így tovább. De holnap?”