Meghalt az első holland önkéntes Ukrajnában

Meghalt egy holland önkéntes harcos Ukrajnában – írja a De Telegraaf.

Ez az első alkalom, hogy egy holland harcos meghalt a konfliktusban. A férfi, az 55 éves Ron Vogelaar az ukrán idegenlégió kötelékében harcolt, amikor múlt szerdán tüzérségi találat érte Harkov közelében.

„Azonnal meghalt”

– közölte egységének egy másik holland önkéntese.

 „Soha nem bánta meg a döntését. Boldog volt, és úgy érezte, hogy jó helyen van. A parancsnoka azt mondta: „Hősként halt meg””

– írta a lánya a közösségi médiában.

A külügyminisztérium szóvivője hétfőn azt mondta a lapnak, hogy még nem kaptak jelentést a halálesetről az ukrán hatóságoktól.

https://twitter.com/brunostruys/status/1523733022528311296?s=20&t=LxqAxucnPUTuGWdjofnuNA

A március elején megjelent beszámolók szerint több mint 200 hollandiai állampolgár jelentkezett a hágai ukrán nagykövetségen Ukrajna védelmére, és közölük legalább 70 holland írta alá. Közölük sokan Lengyelországban és Ukrajnában születettek, és korábban vándoroltak be Hollandiába.

Eddig kevés friss hír érkezett arról, hogy hány holland szolgál az idegenlégióban Ukrajnában. Gert Snitselaar, az ukrán nagykövetséggel együttműködő idegenlégió korábbi holland nemzeti koordinátora szerint egyértelmű volt, hogy márciusban még több tucatnyian akartak az országba utazni.

„Ez azonban megváltozott a javorivi katonai támaszpontot ért orosz rakétacsapás után, március 13-án”

– mondta Snitselaar.

A támadásnak 35 halottja és 134 sebesültje volt, köztük két holland állampolgár. A katonai bázis az idegenlégió kiképzőhelyeként szolgált. Oroszország azt állította, hogy csapása „külföldi harcosok” ellen irányult.

Számos kérdés merül fel az Ukrajnába áramló külföldi önkéntesekkel kapcsolatban

A külföldi harcosok ukrajnai szerepvállalása nem szokatlan; a történelem során számos alkalommal fordult elő, hogy önkéntesek harcoltak és kockáztatták életüket más országokért.