Megerősítették a zsidó közösségek védelmét Franciaországban

Gérald Darmanin francia belügyminiszter elrendelte kedden a zsidó közösségek által látogatott helyek fokozottabb védelmét az Iszlám Állam terrorszervezet nyílt fenyegetése miatt.

A dzsihadista csoport április 17-én a Telegram applikáción fenyegetett azzal, hogy megbosszulja az előző vezetője, a februárban az amerikai különleges erők által Szíriában megölt Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsi halálát, és azt kérte a híveitől, hogy az ukrajnai háborút kihasználva hajtsanak végre újból merényleteket Európában.

A belügyminiszter szerint „az üzenetben a terrorszervezet elsősorban a zsidó közösséget veszi célba”.

A tárcavezető ezért azt kérte a prefektusoktól, valamint a rendőrség és a csendőrség vezetőitől, hogy „fokozzák az elővigyázatosságot, és szervezzék meg a franciaországi zsidó közösség érdekeltségeinek fokozott védelmét”, mindenekelőtt a vallási és kulturális helyeknél, valamint az oktatási intézményeknél.

Európában Franciaországban él a legnagyobb zsidó közösség, tagjait 600 ezerre becsülik.

Az elmúlt tíz év franciaországi iszlamista merénylet-sorozatának első áldozatai zsidók voltak: az algériai-francia kettős állampolgárságú Mohamed Merah 2012. március 11-én, illetve 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte agyon a dél-franciaországi Toulouse, illetve Montauban városokban, majd 19-én két óvodás és egy iskolás gyermeket, valamint egy fiatal rabbit lőtt le a toulouse-i Ohr Torah zsidó iskola és óvoda előtt. A magát az al-Kaida terrorszervezet tagjának mondó iszlamista március 21-én a kézre kerítésére küldött kommandósok elől elbarikádozta magát a lakásában, és másnap tűzharcban életét vesztette.

Az Iszlám Állam újabb támadásokra buzdít Európában és Izraelben

A terrorszervezet felszólított minden dzsihadistát, hogy „használja ki a keresztesek egymás elleni harcát”.