Elvennék a kósersági pecsétet az arabokat alkalmazó éttermektől és üzletektől

A Lehava vezetője, Bentzi Gopstein petíciót nyújt be a Főrabbinátushoz, hogy tagadják meg a kóser minősítést az arabokat alkalmazó éttermektől és üzletektől.

Egy jobboldali aktivista petíciót nyújtott be az izraeli Főrabbinátushoz, hogy tagadja meg a kóser felügyeletre vonatkozó tanúsítványt azoktól az üzletektől, amelyek arab munkavállalókat alkalmaznak.

Bentzi Gopstein, az asszimilációellenes Lehava csoport vezetője és Meir Kahane rabbi „Kach” mozgalmának egykori tagja hétfőn levelet írt a főrabbinátusnak, amelyben arra kéri az Izraelben kóser minősítésért felelős testületet, hogy vonják meg az ilyen típusú tanúsítványokat az arabokat alkalmazó éttermektől és üzletektől.

A közelmúltban történt terrortámadások sorozatára – köztük az Eladban elkövetett halálos támadásra, amelyet két, a városban alkalmazott arab munkás követett el – hivatkozva Gopstein azt mondta, hogy az arab munkások alkalmazása komoly biztonsági kockázatot jelent.

„Sajnos vannak olyan üzlettulajdonosok, akik inkább az ellenségeinket alkalmazzák, mert alacsony béreket tudnak nekik fizetni, és nem végeznek biztonsági háttérellenőrzést vagy nem ellenőrzik alkalmazottaik közösségi média fiókjait, így mindenki, aki a rendezvényterembe, étterembe vagy üzletbe érkezik, nagy kockázatnak van kitéve”

– mondta.

A Lehava elnöke arra is figyelmeztetett, hogy az arab munkavállalók alkalmazása elősegítheti az asszimilációt.

„A biztonsági kockázatok mellett fennáll az asszimiláció veszélye is, mivel sok arab munkavállaló szándékosan zaklatja a zsidó nőket, vagy igyekszik behálózni őket”.

Gopstein a Talmudot idézte, megjegyezve, hogy a rabbik éppen az asszimiláció megfékezése érdekében tiltották be a nem-zsidók által készített kenyér, olaj és bor fogyasztását, és hozzátette, hogy Maimonidész kiemelte az ilyen korlátozások fontosságát az asszimiláció megelőzése érdekében.

Izraeli főrabbi: Nem a Knesszet fogja meghatározni, hogy ki a zsidó és ki nem

David Lau áskenázi főrabbi keményen odaszólt a kormány reformtörekvései miatt.