Zelenszkij szerint Ukrajna ezt a háborút is meg fogja nyerni

Ukrajna újabb győzelemért küzd, és meg fogja nyerni Oroszországgal folytatott háborúját is – jelentette ki hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a második világháborúban aratott győzelem 77. évfordulója alkalmából közzétett videóüzenetében.

„Bár az odavezető út nehéz, nincs kétségem a győzelem felől” – fogalmazott Zelenszkij, s hozzátette: bár Oroszország azt képzelte, Ukrajna nem ünnepli meg a győzelem napját, az ukránok nem hagyják, hogy Moszkva elvegye tőlük a dicsőséget.

„Győztünk 1945-ben, győzni fogunk most is” – jelentette ki.

Az elnök vasárnap esti videóüzenetében – amelyen lebombázott épületek előtt állva szólt az emberekhez – már leszögezte: az egész szabad világ tudja, hogy Ukrajna a jó oldalon áll, Oroszország pedig veszíteni fog, „mert a gonosz mindig veszít”.

„Oroszország elfelejtett mindent, amely valaha fontos volt a második világháború győztesei számára, de a világ, s Ukrajna nem”

– jelentette ki Zelenszkij, s aláhúzta: Ukrajna immár bebizonyította, hogy „a szabad világ és az egységes Európa része”, „ezzel ellentérben azonban Moszkva magára maradt”. Hangsúlyozta azt is, hogy itt az idő súlyt adni a világháború áldozataira célzó „soha többé” kifejezésnek, amelyet minden május 9-én hangoztatnak.

A ma élő ukránok a nácik ellen harcolók leszármazottai, és utódaik ismét győzni fognak, és akkor ismét béke lesz – fogalmazott.

Golda Meirről és ukrán antiszemitákról neveznek el közterületeket Ukrajnában

A világ igazai mellett a kijevi születésű Golda Meir, egykori izraeli miniszterelnök is utcát kap, ám a listán szerepelnek a nácikkal szövetkező ukrán nacionalista vezetők is.