Putyin beszédében a Nyugatot hibáztatta a háborúért

Oroszország ukrajnai katonai fellépésével agressziót akadályozott meg – hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök a náci Németország felett aratott győzelem 77. évfordulóján a Vörös téren megrendezett katonai díszszemlén elmondott beszédében.

„Nyílt előkészületek folytak egy újabb büntetőműveletre (a Donyec-medencében), a történelmi földjeinkre, köztük a Krímbe való behatolásra. Kijev bejelentette a nukleáris fegyverek beszerzésének lehetőségét, a NATO-blokk pedig aktív katonai fejlesztésbe kezdett a velünk szomszédos területeken”

– mondta Putyin.

Az orosz elnök azt mondta, hogy Oroszország „sürgette Európát, hogy találjon tisztességes kompromisszumot, de nem akartak meghallgatni minket”, és azt mondja, büntetőműveletre készülnek a kelet-ukrajnai Donbászban, ahová – mint mondta – Oroszország műveletei most összpontosulnak.

„Minden katona és tiszt halála fájdalmas számunkra” – mondta Putyin. „Az állam mindent megtesz, hogy gondoskodjon ezekről a családokról”.

Putyin elnök győzelemnapi beszédében nem hangzott el nagy bejelentés, ahogy azt egyesek várták – írja a BBC.

De beszédében a Kreml vezetője ismét megpróbálta igazolni Oroszország ukrajnai invázióját, mondván, hogy a Nato és Ukrajna „számunkra elfogadhatatlan” fenyegetést jelent Oroszország határainál.

MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Metzel/Orosz elnöki sajtószolgálat