Az EU külügyi vezetője szerint orosz pénzből kell újraépíteni Ukrajnát

Borrell azt mondta, hogy logikus lenne, ha az EU azt tenné, amit az Egyesült Államok tett az afgán pénzekkel miután a tálibok átvették az ország irányítását – írja a Jerusalem Post. 

Az Európai Uniónak fontolóra kellene vennie a befagyasztott orosz devizatartalékok lefoglalását, hogy segítsen kifizetni az Ukrajna háború utáni újjáépítésének költségeit – mondta a Financial Timesnak adott interjújában Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Az EU és nyugati szövetségesei korlátozták az orosz központi bank valuta tartalékait, mióta az ország megkezdte az ukrajnai inváziót, amelyet Moszkva „különleges katonai műveletnek” nevez.

„A pénz a zsebünkben van, és valakinek meg kell magyaráznia nekem, hogy miért jó az afgán pénz, és miért nem jó az orosz pénz” – mondta Borrell.

Washington a tálibok katonai hatalomátvétele után befagyasztotta az afgán pénzeket, és azt tervezi, hogy egy részét az afgán nép megsegítésére használja fel, míg a többit az iszlamista fegyveresek elleni, terrorizmussal kapcsolatos perek esetleges kielégítésére tartja vissza

MTI/AP/Alekszej Alekszandrov

Ki fogja újjáépíteni Ukrajnát?

„Ki fogja tehát fizetni Ukrajna Marshall-tervét? Ma a válasz névlegesen „a Nyugat”: az Egyesült Államok, az EU, a Világbank és így tovább. De holnap?”