Nem törölték a győzelem napi ünnepségeket Izraelben

A 12-es csatorna szerint Kijev nagykövete és Zelenszkij is arra kérte az izraeli miniszterelnököt, hogy május 8-án más országokkal együtt tartsanak ünnepségeket, vagy töröljék azokat.

Naftali Bennett miniszterelnök visszautasította Ukrajna kérését, hogy töröljék vagy hozzák előre a Győzelem napja alkalmából Izraelben tartandó ünnepségeket – jelentette szombaton a 12-es csatorna híradója.

Az Oroszországban május 9-én ünnepelt Győzelem napja az ország legfontosabb világi ünnepe, amely a szovjet Vörös Hadsereg második világháborús elszántságára és veszteségeire emlékezik.

Izraelben is tartanak ezen a napon rendezvényeket az Oroszországból és a volt szovjet országokból érkezett bevándorlók, köztük veteránok számára.

Az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Franciaország és más országok május 8-án tartják az európai győzelem napját, amikor Németország hivatalosan megadta magát a szövetséges erőknek.

Izraelben a győzelem napjának fő ünnepségét a jeruzsálemi Herzl-hegyi nemzeti temetőben tartják, erre az eseményre mindig meghívják a volt szovjet köztársaságok és más, a második világháborúban részt vevő országok küldötteit.

Bennett: Ha Izrael egységes, akkor legyőzhetetlen

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy „Izrael Állam erősebb, mint valaha”.

Mind Ukrajna izraeli nagykövete, Jevgen Kornyijcsuk, mind pedig Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üzenetet küldött Bennettnek, amelyben azt kérte, hogy az

eseményt május 8-án, más országokkal együtt tartsák meg, vagy hagyják el teljesen, hogy ne tűnjön úgy, hogy Oroszországhoz igazodnak

– írja a 12-es csatorna.

A miniszterelnöki hivatal a 12-es csatorna szerint elutasította a kérést.

A Herzl-hegyi ünnepségre és minden más eseményre a tervek szerint május 9-én kerül sor, miközben olyan hírek érkeztek, hogy idén nem hívtak meg külföldi méltóságokat.

A Jad Vasem szerint mintegy 1,5 millió zsidó harcolt a szövetséges hadseregekben a második világháború alatt,

köztük 500 ezer a Vörös Hadseregben, 550 ezer az amerikai hadseregben, 100 ezer a lengyel hadseregben és 30 ezer a brit hadseregben.

A Vörös Hadseregben harcolók közül néhányan a legmagasabb parancsnoki szinteken szolgáltak. Körülbelül 200 000 szovjet zsidó katona esett el a harctéren vagy esett német fogságba. Akik túlélték, családot és karriert építettek a Szovjetunióban, amíg a kommunista rendszer össze nem omlott, majd sokan közülük Izraelben kötöttek ki.

Tovább romolhatnak az orosz-izraeli kapcsolatok?

Putyin egykori beszédírója szerint Izrael biztonsági érdekei Szíriában ismertek, és sokat veszíthet. De Oroszország is veszíthetne ezen a téren.