Minden nőt, gyermeket és idős embert evakuáltak az Azovsztalból

Minden nőt, gyermeket és idős embert evakuáltak a Mariupolban található Azovsztal acélgyárból – közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szombaton.

„A mariupoli humanitárius műveletek ezen szakasza véget ért”

– írta a tisztségviselő a Telegramon.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök késő éjjeli beszédében azt mondta: eddig több mint háromszáz civilt menekítettek ki az Azovsztalból. A hatóságok innentől a sebesültek és az orvosok evakuálására összpontosítanak, valamint arra, hogy humanitárius folyosókat hozzanak létre, amelyeken keresztül Mariupol és a környező települések lakói biztonságban távozhatnak – tette hozzá az államfő.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton bejelentette, hogy lezárult a civilek evakuálása az acélgyárból. A tárca szerint összesen 51 ember – 18 férfi, 22 nő és 11 gyermek – távozott a csütörtökön kezdődött, háromnapos művelet során.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azzal fenyegetőzött, hogy ha az orosz támadók megpróbálják teljesen megsemmisíteni a gyártelepet védő ukrán erőket, vagy civileket támadnak, Kijev megszakítja a háború befejezését célzó kétoldalú tárgyalásokat.

„Több mariupoli lakos halt meg az orosz invázióban, mint a nácik alatt”

„Két hónap alatt az orosz hadsereg kétszer annyi embert ölt meg Mariupolban, mint a náci megszállás két éve alatt a második világháború idején” – közölte Mariupol polgármestere.