Izraeli rabbi szervezett ökumenikus missziót Ukrajnába

Izraeli rabbi szervezett ökumenikus missziót Ukrajnába. A Csernovicban rendezett eseményen egy lubavicsi küldött is részt vett. A vallási vezetők reményt és vigasztalást nyújtottak a háborútól szenvedő város lakosságának – írja a zsido.com

A tizenegy felekezeti vezető szolidaritási látogatását a megjelenteken kívül egész Ukrajnában figyelemmel kísérhették, mert televíziós csatornákon és a YouTube-on is közvetítették. A rendezvény során felolvasták Ferenc pápa ukránoknak címzett levelét és levetítették az Ukrán Ortodox Egyházat vezető Epiphanos metropolita videóüzenetét.

„Úgy éreztem, hogy el kell mennünk az emberek közé, hogy átadhassuk spirituális üzenetünket, támogathassuk őket és vigasztalást nyújthassunk. Azt tesszük, amihez a vallási vezetők a legjobban értenek.

Nem politikusok vagyunk, ezért nem beszéltünk katonai kérdésekről vagy a felek közötti tárgyalásokról.

Sokan neveztek minket békeküldöttségnek, de ez sem igaz. Mi szolidaritási misszióra érkeztünk”

– mondta a szervező, Álon Gosen-Gottstein rabbi.

A rabbi az Elijah Vallásközi Intézet igazgatója, mely szervezet rendszeresen hozza össze különböző vallási felekezetek vezetőit, hogy elősegítse a párbeszédet és közös, a mostanihoz hasonló missziókat szervezzen.

Visszatért a Zsilip rabbijának a testvére Ukrajnába

A csernovici polgármester szerint a város egyelőre sértetlen maradt az orosz légitámadásoktól.

„Az ukrajnai misszió gondolata már a háború kitörése utáni hetekben megfogalmazódott bennem és fel is vettem a kapcsolatot James Sternlichttel, a Peace Department nevű békeszervezet vezetőjével. James is úgy érezte, hogy ebben a helyzetben tilos kívülállóként viselkednünk és oda kell mennünk a szenvedők közé. Azt mondtam neki, hogy az Elijah Intézet minden munkatársa, tapasztalata és kapcsolati hálója a rendelkezésére áll. Ő az anyagi kiadások fedezését vállalta magára”

– mesélte a rabbi.

Hamar megszervezték az utazást, amelyhez két további rabbi, két hindu szerzetes, egy muszlim főmufti, egy görögkeleti érsek, egy buddhista és egy hindu szerzetesnő, továbbá Rowan Williams, Canterbury egykori anglikán érseke és a Vatikánt képviselő Massimo Fusarelli ferences szerzetes is csatlakozott.

„Nem azért jöttünk, hogy a politikáról beszéljünk. Nem azért jöttünk, hogy békét teremtsünk. Azért jöttünk, hogy veletek lehessünk.

A világ látja Ukrajna szenvedését, látja a fájdalmatokat. Amikor meghallottuk a vallási vezetők hívását, útnak indultunk, hogy a barátság, a szolidaritás és a vigasztalás üzenetét hozzuk el. Ezért vagyunk ma itt”

– jelentette ki Gosen-Gottstein rabbi, aki elmondta, hogy teljes bizonytalanság közepette szervezték meg az utat a háborús helyzet kihívásai miatt. A lebonyolításban elsősorban a csernovici Chábád rabbija, Menachem Glitzenstein segített.

„Ha nincs a Chábád, ez a rendezvény nem valósulhatott volna meg”

– mondta Gosen-Gottstein rabbi.

A színházi eseményen ezer ember jelent meg, de a médiának köszönhetően milliók követhették figyelemmel a történéseket.

„Ezt a missziót teljes egészében zsidó szervezetek hozták létre. Azt hiszem, sikerült egy valóban jelentőségteljes eseményt teremtenünk”

– tette hozzá a rabbi.

A zsido.com eredeti teljes cikke itt olvasható.

Golda Meirről és ukrán antiszemitákról neveznek el közterületeket Ukrajnában

A világ igazai mellett a kijevi születésű Golda Meir, egykori izraeli miniszterelnök is utcát kap, ám a listán szerepelnek a nácikkal szövetkező ukrán nacionalista vezetők is.