Abramovics eladta a Chelsea-t, a profitot az ukrajnai áldozatoknak ajánlja fel

Az orosz zsidó oligarcha üzletet kötött a Chelsea labdarúgócsapatának eladásáról, és megfogadta, hogy a bevételt felajánlja az ukrajnai háború áldozatainak.

A Chelsea brit futballklubot egy amerikai milliárdos által vezetett befektetői csoportnak adják el, ezzel hivatalosan is véget vetve a Kremlhez kötődő Roman Abramovics oligarcha közel két évtizedes tulajdonlásának.

A klub május 7-én kora reggel tett bejelentése véget vet a közel két hónapig tartó bizonytalanságnak a klub számára, amelyet közvetlenül azelőtt bocsátottak árverésre, hogy a brit kormány gazdasági szankciókat vezetett be Oroszország ellen az ukrajnai invázió miatt.

Az amerikai Todd Boehly vezette befektetői konzorcium 4,25 milliárd font (5,2 milliárd dollár) értékű üzlet keretében veszi át a klub tulajdonjogát.

A csoportnak meg kell szereznie a Premier League – a brit profi labdarúgó-bajnokság – és a brit kormány hivatalos jóváhagyását, bár erre széles körben számítanak.

Abramovics, egy olajoligarcha, akinek vagyona és befolyása szorosan kötődik Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, 19 évig volt a Chelsea tulajdonosa.

Ez idő alatt dollármilliárdokat ölt a klubba, és segített abban, hogy a világ egyik legjobb futballcsapatává és nemzetközileg ismert márkává váljon.

Brit vagyonát a brit kormány az orosz oligarchák egy csoportja ellen március 10-én bejelentett szélesebb körű szankciók részeként befagyasztotta, amelyek célja Oroszország februári ukrajnai inváziójának megbüntetése volt.

A brit kormány a bejelentéskor azt mondta, hogy Abramovics évtizedek óta „szoros kapcsolatot” ápolt Putyinnal.