Újabb orosz hadihajót ért rakétatalálat a Fekete-tengeren az ukránok szerint

A hír azután érkezett, hogy egyes jelentések szerint az amerikai hírszerzés segített Ukrajnának hetekkel ezelőtt és elsüllyeszteni a Moszkva orosz hadihajót – írja a The Independent.

Olekszij Goncsarenko ukrán parlamenti képviselő a Telegram-oldalán jelentette, hogy az Admiral Makarovot egy ukrán „Neptun” hajóelhárító rakéta találta el. A parlamenti képviselő orosz forrásokra hivatkozott.

A Dumszkaja ukrán állami hírportál szerint az orosz erők helikoptereket küldtek a hajó legénységének kimentésére.

Az orosz-ukrán konfliktusról tudósító Liveumap is arról számolt be, hogy az orosz haditengerészet fekete-tengeri flottájának Admiral Grigorovics-osztályú fregattja a jelentések szerint kigyulladt a fekete-tengeri a Kígyó-sziget közelében, továbbá hogy

a mentési művelet folyamatban van, több repülőgép és mentőhajó van a térségben.

További hír, hogy az ukrajnai fegyveres erők vezérkara nemrég hozzáadott az orosz napi veszteségekről szóló jelentéséhez +1 orosz hajót ma reggel.

Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta a jelentéseket.

Hogyan süllyeszthette el az ukránok Neptun cirkálórakétája a Moszkvát?

Odessza megye kormányzója szerint a Moszkvát két Neptun típusú, ukrán gyártmányú, hajó elleni cirkálórakéta találta el.

A 2017-ben hadrendbe állított Admiral Makarov a legmodernebb hajó az osztályában. A 24 Buk közepes hatótávolságú rakétával és nyolc Kalibr cirkálórakétával felfegyverkezve, a Makarov képes más hajók kíséretére és szárazföldi célpontok támadására is.

Az Admiral Makarov nem számít nagy hajónak. Mindössze 4000 tonna vízkiszorítással és 200 fős legénységgel kevesebb, mint fele akkora, mint az amerikai haditengerészet Arleigh Burke-osztályú rombolói.

Mindenesetre a Makarov elvesztése Oroszországnak komoly veszteség lenne, azok után, hogy még a múlt hónapban elvesztette fekete-tengeri zászlóshajóját, a Moszkvát egy ukrán cirkálórakéta-támadásban. Csütörtökön az amerikai sajtóban megjelent hírek szerint az Egyesült Államok segített Ukrajnának a hadihajó felkutatásában.

A brit védelmi minisztérium szerint a Moszkva elsüllyedése után mintegy 20 orosz hadihajó maradt a Fekete-tengeren.

Bár Oroszország nem tudta pótolni a Moszkvát, mivel a Boszporusz-szorost lezárták a hadihajók előtt, a fekete-tengeri flotta megőrizte a képességét, hogy ukrán célpontokra csapást mérjen – közölte a minisztérium.

Brimstone hajóelhárító rakétákat kap Ukrajna

A hajóelhárítórakéták segítségével Ukrajna képes lesz megvédeni az olyan veszélyeztetett városokat, mint a Fekete-tenger partján fekvő Odessza.