Amerika újabb F-35-ös vadászbombázókat telepít Európába

Újabb F-35-ös vadászgépek indulnak Európába, miután a Vermont Légi Nemzeti Gárda 158. vadászrepülőszázadának tagjait hétfőn a németországi Spangdahlem légibázisra vezényelték, hogy megerősítsék a NATO-t a keleti szárnya mentén.

Az egység nyolc Lockheed Martin F-35A Lightning II típusú repülőgéppel érkezett a luxemburgi határhoz közeli bázisra, amelyeket a katonai szövetség kollektív védelmi pozíciójának megerősítésére irányuló tervének részeként fognak használni.

A vermonti Légi Nemzeti Gárda csapata átveszi a feladatot a Hill Légibázis 388. vadászrepülőszázadától, amely február 16-i érkezése óta hajtja végre a koalíció légi rendészeti feladatait. A 158. vadászrepülőszázad gépei általában egy South Burlington-i bázison állomásoznak –

és mostanra legalább „néhány százan”, köztük pilóták és a földi személyzet tagjai” érkeztek Németországba.

Az Egyesült Államok Európai Parancsnoksága rendszeresen rotálja az egységeket a haderő teljes készenlétének fenntartása érdekében, ugyanakkor ez a művelet azt is szolgálja, hogy bemutassa az Egyesült Államok légierejének képességét az aktív szolgálatot teljesítő, a tartalékos és a légierő nemzeti gárdájának komponensei közötti zökkenőmentes integrációra.

Az elmúlt két és fél hónap során az F-35-ös repülőgépek, a repülőszemélyzet és a támogató személyzet a balti-tengeri és fekete-tengeri régióba települt, hogy

a NATO biztonságát és stabilitását fokozza, miközben támogatja a NATO fokozott légi rendfenntartó tevékenységét.

Az ötödik generációs repülőgépek, amelyek eredetileg a Utah állambeli Hill Air Force Base légibázisról érkeztek, egy ideig az észtországi Amari légibázison, a litvániai Siauliai légibázison és a romániai Fetesti légibázison lévő előretolt műveleti helyszínekről támogatták a NATO megerősített légi rendfenntartó misszióját.

A repülőgépeket közvetlenül azután telepítették előre, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Több tízezer katona részvételével tartanak NATO-hadgyakorlatot Kelet-Európában

A hidegháború óta az egyik legnagyobb hadgyakorlat lesz.