Jom HaZikaron – az izraeli áldozatok emléknapja

A diaszpórában élők számára nehéz lehet a Jom HaZikaron, Izrael elesett katonáinak és terrorcselekményekben elhunyt civil áldozatainak az emléknapja, amely kedd este kezdődik. Egy új program célja, hogy az Izraelen kívül élők idén részesei lehessenek a megemlékezéseknek.

A szirénák, izraeli idő szerint este 8 órakor szólalnak meg, melyet a jeruzsálemi Siratófalnál állami megemlékezés követ. Más helyszíneken, így jeruzsálemi Knesszet előtt és a tel-avivi Hájárkon parkban is lesznek megemlékezések.

A Jom Házikáront, az Izraelért elesett katonák és a terror áldozatainak emléknapját David Ben-Gurion miniszterelnök vezette be 1951-ben, a zsidó naptár szerinti Ijár hónap negyedikére, egy nappal, az izraeli függetlenség napja előttre. Ezen a napon 1979 óta a terrorcselekményekben megölt izraeliek előtt is tisztelegnek.

A mai napig 24.068 katona esett el, és 4217 civil halt meg Izrael elleni terrorcselekményekben 1881-ig visszamenőleg.

A Jom HaZikaronon az emberek összegyűlnek, hogy megemlékezzenek a konfliktusban elvesztett katonákról – mondta Gusti Yehoshua-Braverman, a Cionista Világszervezet külföldön élő izraeliekkel való kapcsolattartásért felelős vezetője egy nyilatkozatban.

„Idővel azt tapasztaltuk, hogy a külföldön élő izraeliek távolinak és távolságtartónak érzik magukat attól a különleges légkörtől, amely ezen a napon Izraelben uralkodik”.

Ennek áthidalására a csoport idén elindította a „Szívük velünk él tovább” elnevezésű projektet, egy koncertekből, emlékfutásokból és gyászcsoportokból álló programot – „Beszélő emlékek” néven -, ahol a külföldön élő izraeliek megoszthatják az elesett katonákról szóló emlékeiket.

A gyászkörökre több országban, többek között az Egyesült Államokban, Japánban, Németországban, Kanadában és Romániában kerül sor. Mindegyikben 10-15 ember vesz részt, kivéve a romániai kört, ahol egy elesett katona testvére és szülei – mindketten holokauszt-túlélők – mintegy 100 fős hallgatósághoz szólnak majd.

A külföldön élő izraelieket arra is bátorították, hogy a Facebookon és a YouTube-on keresztül hangolódjanak a Jom HaZakiron ünnepségre kedd este Izraelben – kedd délután az Egyesült Államokban. Az eseményen Aviv Geffen izraeli énekes-dalszerző és más izraeli sztárok adnak zenei előadást, angol nyelvű feliratozással.

Kedd este kezdődik a Jom Házikáron, az elesett izraeli katonák és a terror áldozatainak emléknapja

Az este beköszöntő emléknapon a mai napig a zsidó államért elesett 23.928 katonának és a terrorizmus áldozatainak adózunk tisztelettel.