Olaf Scholzot lehurrogták, amikor az ukrán fegyvertámogatásokról beszélt

A német kancellár május 1-ei beszéde alatt pacifista szlogeneket skandáltak a tüntetők. 

Németországban a felmérések szerint a lakosság többsége támogatja Ukrajna segítését az oroszok ellen, azonban vannak akik ragaszkodnának a korábbi pacifista hozzáálláshoz. Ez utóbbi csoport tagjai jelentek meg vasárnap mialatt a német vezető beszédet mondott.

A kancellár a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) által a munka ünnepe alkalmából rendezett felvonuláson vett részt Düsseldorfban.

Olaf Scholz a szociáldemokrata kancellár szokatlanul felindult állapotban kellett beszédet mondjon, miután ellentüntetők kórusát kellett túlkiabálnia.

„Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát pénzzel, humanitárius segélyekkel. De azt is el kell mondanom: támogatni fogjuk őket abban, hogy megvédjék magukat, fegyverszállításokkal, ahogyan azt sok más európai ország is teszi. Erre most szükség van” – mondta Scholz a kiabálás közepette.

„Tiszteletben tartom a pacifizmus minden formáját, minden nézetet ezzel kapcsolatban. De cinikusnak kell tűnnie egy ukrán állampolgárnak, hogy azt mondják neki, hogy fegyverek nélkül védekezzen Putyin támadása ellen. Ez teljesen anakronisztikus!” – próbálta túlkiabálni a tüntetőket a német kancellár.

Visegrád 24 on Twitter: „German Chancellor Olaf Scholz was speaking in Düsseldorf today about the need to support Ukraine with money and weapons.The crowd booed loudly, chanting slogans about pacifism. pic.twitter.com/EEL1dzUvwC / Twitter”

German Chancellor Olaf Scholz was speaking in Düsseldorf today about the need to support Ukraine with money and weapons.The crowd booed loudly, chanting slogans about pacifism. pic.twitter.com/EEL1dzUvwC

A német lakosság többsége a háború elején még nem támogatta, hogy Németország nehézfegyvereket küldjön Ukrajnának, azonban a felmérések szerint a háború előrehaladtával átbillent a közvélemény.

Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

A németek többsége támogatja a nehézfegyverek küldését Ukrajnának

Egy hónap alatt megváltozott a közhangulat a fegyverszállítások ügyében.