Erőszakba torkolltak a május elsejei tüntetések Párizsban

Erőszakba torkolltak a május elsejei tüntetések Párizsban, a rendőrség könnygázzal oszlatta a feketébe öltözött, üzleteket fosztogató, kormányellenes anarchisták tömegét – közölte vasárnap Gérald Darmanin francia belügyminiszter a Twitteren.

Franciaország-szerte ezrek vonultak ki a május elsejei tüntetésekre a fizetések emelését követelve és a nemrég újraválasztott Emmanuel Macron államfő tervezett nyugdíjreformja ellen tiltakozva.

A tüntetések a legtöbb helyen békések voltak, csak a fővárosban, Párizsban szabadultak el az indulatok, ahol a belügyminiszter közlése szerint vasárnap estig 29 embert állítottak elő.

Az összecsapások a tüntetők és biztonságiak között a párizsi belvárosban, a République, valamint a Nation téren törtek ki.

8 A rendőrség szerint a tüntetők a lángokat megfékezni próbáló tűzoltókat is megtámadták.

A karhatalom könnygáz bevetésével válaszolt a rendbontásra.

A hatóságok szerint mintegy 250 tüntetést szerveztek a francia nagyvárosokban. A fővárosban a szakszervezetek menetéhez jórészt baloldali politikusok és környezetvédő aktivisták is csatlakoztak.

A tüntetések transzparensein egyebek között „Nyugdíjba vonulás még az artrózis előtt”, „60 évesen nyugdíjba, árakat befagyasztani” és „Macron, mondjon le!” feliratok voltak olvashatók. A jelszavak arra a tervezetre utaltak, miszerint az újraválasztott Macron 62 évről 65 évre emelné a nyugdíjkorhatárt.

Emmanuel Macront a hivatalos végeredmények szerint a szavazatok 58,54 százalékával választották újra az április 24-i második elnökválasztási fordulóban.

Centrális erőtér Franciaországban. Ismét

Macront kényelmes többséggel választották újra vasárnap este. Június 12-én és 19-én nemzetgyűlési választás lesz, és a körtánc izgalmasnak ígérkezik.