Zöld utat kapott az új hebroni zsidó negyed a Legfelsőbb Bíróságtól

A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön elutasította a Hebron óvárosában egy új zsidó negyed építése ellen benyújtott fellebbezést, elhárítva ezzel a projekt végső jogi akadályát – írja a Haaretz hírportál alapján az Ujkelet.live

A döntés hatással lehet egy másik javasolt zsidó negyed jóváhagyására Hebronban, az önkormányzati tervezési előírások megszegése ellenére.

Már folynak az építkezések az “Ezékiás negyedben”, azon a környéken, amelyről a bíróság csütörtökön döntött. Ha elkészül, várhatóan 31 lakóegységből fog állni.

A fellebbezést a Béke Most telepellenes civil szervezet és Hebron városa nyújtotta be. Azzal érveltek, hogy a projektre adott építési engedély eltért az óváros építési terveitől és a Védelmi Minisztérium Polgári Igazgatósága túllépte a hatáskörét a terv végrehajtásával.

A fellebbezők azt állították, hogy a környék egyetlen negyede sem emelhet 9 méternél magasabb és kétszintnél több épületet. Az új projekt egy 24 méteres, hatszintes épületet foglal magában.

A három bíróból álló testüket elutasította a fellebbezést, fenntartva a kerületi bíróság döntését. Elfogadták az állam érvelését, miszerint mivel Hebron városa nem promótálja a zsidó negyedek tervezési kérelmeit, ezt a Polgári Közigazgatásnak kell megtennie.

A bírók arra kötelezték a fellebbezőket, hogy fizessenek 10 000 sékelt (1,08 millió Ft) az államnak és a hebroni zsidó telepnek.

A Béke Most válaszában kijelentette, hogy ,,egy új telep felépítése Hebron szívében óriási károkat okoz Izraelnek, és ellentétes a kormány alapvető értékeivel. Miután a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy nem folyik bele, a kormánynak azonnal cselekednie kell, hogy megállítsa a katasztrofális építkezést, mielőtt az befejeződik.”

Hebronban a palesztinok az izraeli csapatok által őrzött telepesek közvetlen közelében élnek.

Bár a mintegy 215 000 palesztin lakost számlaló város nagyrészt a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt áll, a szent hely és a szomszédos területek Izrael felügyelete alá tartoznak.

Felgyújtottak egy hebroni zsinagógát sábát idején

„Sok gumiabroncsot találtunk a helyszínen, amelyeket nyilvánvalóan azért dobtak be, hogy tüzelőanyagot szolgáltassanak a tűznek” – mondta a helyszínre kiérkező a tűzoltóparancsnok.