Mennyasszonyát védve halt meg a terroristák által meggyilkolt izraeli őr

Elfogták az izraeli erők a két terroristát, akik meggyilkoltak egy arieli biztonsági őrt – számolt be a Jerusalem Post. 

A két férfit a támadásban használt fegyverekkel együtt a ciszjordániai Qarawat Bani Hassan faluban tartóztatták le.

Pénteken késő este Golev Vjacseszlav húsz éves biztonsági őr meghalt, miután két palesztin terrorista tüzet nyitott rá, majd leszúrta őt a ciszjordániai Ariel település nyugati bejáratánál.

A két palesztin 23:20 körül egy izraeli rendszámú Suzukival hajtott a bejárathoz. A helyszínen készült biztonsági felvételeken ezután látszott, amint kiszállnak az autóból, és tüzet nyitottak a biztonsági őrségre egy feltehetően Carlo géppisztollyal.

Emanuel (Mannie) Fabian on Twitter: „Video of the shooting attack near Ariel this evening. An Israeli security guard was killed and the gunmen fled. pic.twitter.com/dwVd4eB1KE / Twitter”

Video of the shooting attack near Ariel this evening. An Israeli security guard was killed and the gunmen fled. pic.twitter.com/dwVd4eB1KE

A férfiak ezután visszatértek az autóhoz, majd visszatértek az őrhelyhez, hogy leszúrják őt, mielőtt megfordultak és elhajtottak. Az autót később kiégve találták meg a közeli palesztin városban, Salfitban.

Vjacseszlav, aki egy Beit Shemeshből származó héttagú haredi (ultraortodox) családból származott, menyasszonyával, Viktoria Fiegelmannal együtt őrizte a bejáratot, és testével védte őt, megmentve ezzel az életét.

A két férfit a támadásban használt fegyverekkel együtt a ciszjordániai Qarawat Bani Hassan faluban tartóztatták le.

„A biztonsági erők továbbra is azon fognak dolgozni, hogy bíróság elé állítsák a terrorista tevékenységekben részt vevőket, valamint mindenkit, aki segített nekik” – írta az IDF, hozzátéve, hogy a Shin Bet további vizsgálat céljából vitte el őket.

Az izraeli média szerint mindketten 20 évesek voltak. Bár egyikük korábban már ült izraeli börtönben, és állítólag a Hamászhoz tartozik, egyikük sem tanúsított ellenállást, amikor letartóztatták őket otthonukban.

A média Samih Assi és Yahya Mir’i néven azonosította őket:

Or Heller אור הלר on Twitter: „אלו המחבלים שביצעו את הפיגוע באריאל – סמיח אסי ויחיא מארה, מקראוות בני חסן pic.twitter.com/8Xv91uovIT / Twitter”

אלו המחבלים שביצעו את הפיגוע באריאל – סמיח אסי ויחיא מארה, מקראוות בני חסן pic.twitter.com/8Xv91uovIT

Beni Ganz védelmi miniszter részvétét fejezte ki a meggyilkolt biztonsági őr családjának, és elismerését fejezte ki a terroristákat elfogó biztonsági erőknek.

Naftali Bennett miniszterelnök  a következőt nyilatkozta: „Van olyan terrorista, akivel nem tudunk elszámolni”. Hozzátette, hogy „elhúzódó háborúban vagyunk a terror ellen”.

Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai terrorcsoport vállalta magára a támadást, egy maszkos férfi egy videóban azt mondta, hogy „ahogy ígértük, azon fogunk dolgozni, hogy lezárjuk a városokat”, és hogy a támadás „válasz a jeruzsálemi izraeli agresszióra”.

Terrorhullámok és hullámtörők

Bármilyen furcsa is, létezik egy igen markáns kapocs a kelet-európai háború és a közel-keleti terrorhullám között.