Szélsőjobboldali terrorveszélyre figyelmeztetnek Európában

Az EU titkosszolgálatai és rendőri szervei szerint egyre nagyobb terrorfenyegetést jelentenek Európában a szélsőjobboldali szélsőségesek, akik gyakran online tartalmak által inspirált „magányos farkasok” – írja az Euronews.

„Számos európai országot veszélyeztetnek növekvő mértékben erőszakos jobboldali szélsőségesek”

– állapítja meg a francia EU-elnökség a tagállamoknak küldött közelmúltbeli belső feljegyzésében, amelyet az EU Observer látott.

Az erőszakos jobboldali szélsőségesek Európában sem megjelenésükben, sem formájukban nem egységesek. Töredezettek és vezetők nélküliek, sok kisebb csoportot foglalnak magukban, amelyek tagságukat, struktúrájukat és ideológiájukat tekintve különböznek egymástól – áll a közleményben.

A titkosszolgálati és rendőri jelentés szerint többségük kisebbségellenes ideológiát követ, például iszlámellenesek, antiszemiták, LMBTQ- és baloldal-ellenesek, de ott vannak köztük az alt-right, a QAnon-féle összeesküvés és az ökofasizmus hívei is.

A francia EU-elnökség arra figyelmeztetett, hogy

a jobboldali erőszakos, szélsőséges csoportok online jelenléte folyamatosan növekszik a Covid-19 világjárvány kitörése óta,

és azt írják, az ukrajnai háború is hatással lesz a szélsőséges narratívákra. Valószínűnek tartják, hogy a radikalizálódott és képzett külföldi önkéntesek – fegyverek tömegével együtt – visszatérnek majd Ukrajnába.

Az Euronews cikkének folytatása itt olvasható.

Az ukrajnai háború világszerte megosztotta a szélsőjobboldalt

Egyes szélsőjobboldali csoportok Putyin mellett állnak ki, míg mások az ukrán milíciáknak toboroznak önkénteseket.