Zelenszkij is meghívást kapott a G20-ak csúcstalálkozójára

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán közölte, hogy Joko Widodo indonéz elnök meghívta őt G20-ak csoportjának idei csúcstalálkozójára.

Zelenszkij a Twitteren azt írta, hogy beszélt Widodóval, aki a 2022-es G20-csúcstalálkozó soros elnöke, és megköszönte neki, hogy meghívást küldött a világ vezetőinek november közepén az indonéziai Bali városában rendezendő találkozóra — értesült a United Press.

Oroszország indonéziai nagykövete, Ljudmila Vorobieva a múlt hónapban azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vehet a találkozón, hozzátéve, hogy részvétele „sok-sok dologtól függ, többek között a majdani COVID helyzettől”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a hónap elején azt mondta, hogy Putyin a találkozóhoz közelebbi időpontban dönt majd terveiről.

„Indonézia az elnöklő ország és a szervező” – mondta. „Természetesen elsősorban a szervezőkhöz fogunk igazodni. A részvétellel kapcsolatos későbbi döntést a helyzet alakulása alapján hozzuk meg”.

Joe Biden amerikai elnök és más országok Oroszország kizárását követelték a G20-akból.

„Ha ez nem lehetséges, ha Indonézia és a többiek nem értenek egyet, akkor véleményem szerint azt kellene kérnünk, hogy Ukrajna is részt vehessen a találkozókon, legalább megfigyelőként” – mondta Biden egy múlt havi sajtótájékoztatón.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter az európai és nyugati tisztviselőkkel együtt kisétált a G20-ak üléséről a múlt héten, amikor Oroszország pénzügyminisztere megkezdte felszólalását.

Európai Unió: a posztmodern internacionálé Patyomkin-világfaluja

„Izrael titka ugyanaz, mint Ukrajna titka: az ukránok sem a posztmodern erkölcsiségből merítettek energiákat, hogy szembeszálljanak a birodalommal”