Zelenszkij családjáról mesélt részleteket egy ukrán rabbi

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szülei régóta ellenállnak a sajtó megkereséseinek, ám most mégis kiderült néhány részlet a férfi zsidó családjáról. A The Jewish Telegraphic Agency cikke szerint ugyanis nemrég Liron Ederi rabbi mesélt róluk egy interjúban az izraeli Ktifa magazinnak.

A Chábád Lubavicsi mozgalomhoz tartozó vezető a háború kirobbanásáig a család egykori lakóvárosában, Krivij Rihben szolgált, ahol közeli kapcsolatban állt a Zelenszkij családdal. A vallási vezető elmondása szerint Volodimir Zelenszkij édesapja több alkalommal is sokat tett a helyi közösségért.

Ederi rabbi egy olyan esetről mesélt az újságnak, amelyben azt mondta, hogy az elnök édesapja, Olekszandr Zelenszkij állítólag segített megakadályozni egy új törvény megalkotását, ami a kóser hús gyártását tiltotta volna be.

„Mire jó, ha az ember fia egy elnök, ha nem erre?” – fogalmazott a rabbi az eset kapcsán.

Egy másik történet szerint az informatikai professzorként ismert édesapa a múltban lelkiismeretes munkával segített kidolgozni a helyi zsidó iskola informatika óráinak tananyagát is – ezzel 300 diák fejlődését elősegítve.

A rabbi arról is őszintén mesélt el részleteket, miként próbálta meg rávenni Zelenszkij édesapját arra, hogy lobbizzon fiánál azért, hogy több állami finanszírozást irányítsanak a zsidó iskolák számára. Ennek érdekében azt szerette volna, ha a zsidó tanulmányok bekerülne a kötelező iskolai tananyagba, ám a projekt a háború kirobbanásakor megakadt.

Ederi arról is mesélt, hogy az apa 2019-ben találkozót szervezett az akkor frissen megválasztott Zelenszkijjel. Ám a rabbi visszaemlékezése szerint mindketten kellemetlen helyzetként élték meg az eseményt, mivel egyikük sem kezdeményezte az. „Mit szeretne? Mit mondhatnék?” – kérdezte tőle Zelenszkij, akinek nem tudott érdemben felelni, miközben nagyra értékelte az édesapa szándékát, amivel szerette volna megtisztelni a rabbit.

Az interjúból az is kiderül, hogy az idősebb Zelenszkij értetlenül állt fia elnöki ambíciói előtt. „Emlékszem, amikor a fiát megválasztották, egy nap panaszkodott nekem, és megkérdezte, miért csinálja Volodimir azt, amit” – mondta Ederi.

„Mi hiányzott az életéből, hogy elnök akart lenni? Miért?” – idézte fel az apa szavait.

Noha a rabbi szerint Olekszandr Zelenszkij várhatóan fia családjának közelében marad, és sosem tér vissza Krivij Rihbe, a helyi zsidó közösség a jövőben is számíthat az ukrán elnök édesapjára.

Megint leégett egy Chabad-zsinagóga Amerikában

A tűz okának kiderítésére nyomozás indult.