Túlélték a háborút, ma egy másik elől kellett Izraelbe menekülniük

Több száz ukrán holokauszt-túlélő vándorolt be Izraelbe azóta, hogy Oroszország két hónapja megszállta országukat.

Kilenc holokauszt-túlélő ukrán menekültet szállító, speciálisan felszerelt repülőgép szállt le szerda este Izraelben, éppen akkor, amikor az országban megkezdődött a holokauszt emléknapja.

„Soha nem gondoltam volna, hogy ez újra megtörténik – hogy az én koromban újra menekülnöm kell egy háború elől, és újra hallani a körülöttem robbanó bombák hangját. Egyszer már legyőztem Hitlert, túléltem a holokausztot. Van egy lányom, két unokám és három dédunokám. És most megint menekült vagyok, aki megpróbálja megmenteni az életét”

– mondta a 88 éves Ninel Zhilinska, a repülőgépen utazó egyik túlélő, nem sokkal az Izraelbe indulás előtt.

Tizenkét másik holokauszt-túlélő érkezett a nap folyamán korábban a menetrend szerinti járatokon – közölte a Keresztények és Zsidók Nemzetközi Szövetsége, amely megszervezte ezeket a járatokat és sok más, Ukrajnából Izraelbe menekülteket szállító járatot.

„Ezen idős emberek többsége nem tervezte, hogy elhagyja Ukrajnát, de az otthonuk lángokban áll, és a következő hely, amely az otthonuk lesz, Izrael Állam” – mondta Benny Haddad, az IFCJ bevándorlási osztályának vezetője.

A szerdán érkezett 21 túlélő messze nem az összes, aki Ukrajnából Izraelbe jutott az elmúlt több, mint két hónapban. Összesen mintegy 500 holokauszt-túlélő lehet a becslések szerint a több mint 15 ezer ember között, akik Ukrajnából, Oroszországból és Fehéroroszországból vándoroltak be Izraelbe az elmúlt két hónapban a Bevándorlási és Befogadási Minisztérium statisztikái szerint.

Oroszország február 24-én indította meg invázióját a szomszédos Ukrajnában, miután hónapok óta fokozódott a feszültség. A harcok több ezer halálos áldozatot követeltek Ukrajnában, és több millió embert kényszerítettek lakóhelyük elhagyására, ami a második világháború óta a legnagyobb menekültválságot idézte elő Európában.

A szerda este leszállt speciális mentőjáraton utazó kilenc túlélőnek olyan egészségügyi szükségletei voltak, amelyek egyedi ellátást igényeltek, és így nem utazhattak egy hagyományos járattal – közölte a ZAKA sürgősségi csoport, amely az IFCJ-vel közösen szervezte az orvosi járatot. A ZAKA szóvivője szerint tizenkét másik menekült, nem holokauszt-túlélő, aki szintén ilyen ellátásra szorult, szintén a járaton volt.

Ez volt a negyedik ilyen orvosi mentőrepülés, amely azóta érkezett Izraelbe, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát. A repülőgép Moldáviából szállt fel, ahol az utasokat összegyűjtötték és egy szállodában szállásolták el, amíg várták a repülés előkészületeinek véglegesítését.

Pnina Tamano-Shata bevándorlási miniszter személyesen fogadta a menekülteket a Ben Gurion repülőtéren való leszállás után. A repülőgép leszállása előtt a kifutópályán önkéntesekkel beszélgetve megjegyezte, hogy a holokauszt emléknapjának kezdetén landolt a szerdai járat.

„Szimbolikus jelentősége van, hogy épp ma, a holokauszt izraeli emléknapján érkeznek. A holokauszt idején nem volt hova menekülniük, de ma van egy erős zsidó állam” – mondta.

A gépet mentőautók fogadták, hogy az idős és gyengélkedő utasokat közvetlenül kórházakba és ápolási intézményekbe vagy izraeli családtagjaik otthonába szállítsák. Annak érdekében, hogy a mozgáskorlátozott utasok könnyebben elhagyhassák a gépet, egy speciális liftet használtak.

Amikor minden utas leszállt, a gép alatt várakozó önkéntesek és kormánytisztviselők tömege éljenzéssel és integetéssel fogadta őket, és rózsákat és kis izraeli zászlókat adtak át nekik.

165 000 holokauszt-túlélő él Izraelben

A holnap kezdődő Jom Hásoá, izraeli holokauszt-emléknap előtt tették közzé az adatot.