Elrettentő ítéletet kapott a terrortámadásra készülő izraeli arab

Walid Abu Madiam rahati beduin lakos, akit január végén terror indíttatású emberölési kísérlet miatt elítéltek, 14 év börtönbüntetést kap — írja a Kan közszolgálati műsorszolgáltatóra hivatkozva az ujkelet.live.

Az ítéletet szerdán mondták ki a Beersevai Kerületi Bíróságon, és felolvasásakor a bírák azt mondták, a büntetésnél súlyosbító tényező volt, hogy a vádlott izraeli állampolgár.

Két évvel ezelőtt Abu Madiamot csavarhúzóval és késsel a birtokában tartóztatták le Jeruzsálem óvárosában, a Templom-hegy közelében. Korábban azt írta a feleségének, hogy terrortámadást fog végrehajtani. A bírák szerint a felesége megpróbálta lebeszélni a tettről, de nem hallgatott rá.

Ezután felhívta egy barátját, és megkérte, hogy vigye el Jeruzsálembe imádkozni. Útközben Madiam gyanús viselkedése miatt barátja nyíltan rákérdezett, hogy tervez-e támadást, mire bevallotta.

A vádirat szerint barátja azonnal leállította az autót, és azt tanácsolta neki, hogy gondolja át a tervét. Madiam ezután azt mondta, hogy csak viccelt, és valójában egy, a feleségét nem tisztelő férfit akar megtámadni, ilymódon vette rá barátját az utazás folytatására.

Madiam a Damaszkusz-kapunál szállt ki az autóból a vádirat szerint hajnali 1 óra körül, és megpróbált eljutni a Templom-hegyen található Al-Aksza mecsethez. Viselkedése felkeltette a rendőrök gyanúját az Oroszlánkapu közelében, ezért letartóztatták majd a Sabak hallgatta ki.

A kihallgatás során állítólag azt mondta, hogy a támadás elkövetésére az motiválta, hogy „Izrael bántalmazza azokat, akik a Templom-hegyre jönnek, és a katonák ok nélkül vernek arabokat.”

A bírák a döntést azzal indokolták, hogy a vádlott ,,izraeli állampolgár, ami súlyosbítja a helyzetet. Súlya van a elrettentési tényezőnek, különösen a mostani helyzetben. A közösségi oldalakon megjelent tartalom ösztönözte. Az ilyen esetek elleni küzdelem módja az elrettentő büntetés.”

Abu Madiam védőügyvédje, Naszer Musztafa az ítélethirdetés után a következőket mondta: ,,halálos bűncselekményekért nem adnak ilyen büntetést.” A vádlott fellebbezni szándékozik a döntés ellen.

Izrael elutasítja az orosz és belorusz politikai menedékkérőket

A letartóztatás, és akár kínzás elől menekülő disszidensekre további megpróbáltatások várnak Izraelben.