Szokatlan eszközzel lőtte Mariupol ukrán védőit az orosz hadsereg

Videó is készült az esetről.

Az UR-77 Meteorit (oroszul: УР-77 Метеорит) eredetileg egy szovjet aknamentesítő jármű.

A jármű által kilőtt töltet lökéshullámot okoz, amely megsemmisíti vagy hatástalanítja az összes lövedéket és aknát a töltet hatósugarába eső területen.

Az aknamentesítő járművet most mégis a mariupoli ukrán állások ellen vetették be, amelyről videó is készült:

Rob Lee on Twitter: „Video of Russian UR-77 mine-clearing line charges being used against Ukrainian positions in Mariupol. https://t.co/0MRD4nMki5 pic.twitter.com/H7joTIFBNN / Twitter”

Video of Russian UR-77 mine-clearing line charges being used against Ukrainian positions in Mariupol. https://t.co/0MRD4nMki5 pic.twitter.com/H7joTIFBNN

A járművet korábban is használták már támadó jelleggel,

komplett utcák megsemmisítésére a szíriai városi harcokban.

A nap folyamán egyébként egyoldalú fegyvernyugvást és humanitárius folyosó megnyitását jelentette be a mariupoli Azovsztal fémműnél a civil lakosok elvonulása érdekében Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője.

A közép-európai idő szerint 13 órakor életbe lépett folyosón Mizincev szerint a civilek tetszőleges irányban távozhatnak, az említett időponttól kezdve az orosz fegyveres erők és a donyecki „népi milícia” is fegyvernyugvást tart.

Ukrajnában harcoló orosz katonák emlékeztek meg Hitler születésnapjáról

„Tettei és szavai a szívünkben élnek, és arra ösztönöznek bennünket, hogy legyőzzük az ukrán-bolsevik söpredéket!” – posztolta az egyik katona.