Oscar-díjas hollywoodi filmsztár ápolja lengyelországi zsidó ősei emlékét

A filmsztár Gwyneth Paltrow finanszírozott egy információs táblát, amely a zsidók történetét mutatja be ősei lengyelországi szülővárosában – írja a The Jerusalem Post.

Az információs táblát – ahogyan a projektet vezető Lengyel Zsidó Örökség Megőrzéséért Alapítvány közleményében nevezte – kedden leplezik le az északkelet-lengyelországi Nowogród zsidó temetőjében.

A tábla „a zsidó közösség 15. századig visszanyúló történetét, valamint a temető 18. század végi létrehozását, illetve a helyi zsidó közösség és a temető elpusztítását” meséli el a holokauszt idején és azt követően.

Paltrow apjának családja Nowogródról származik. Paltrow ükapja, Simon Paltrovich, akit Simchának hívtak, Kelet-Európából vándorolt be az Egyesült Államokba. Simcha apja, Hirsch szintén rabbi volt Nowogródban.

„A holokausztban meggyilkolt Hirsch Palterovicsra a nowogródi túlélők úgy emlékeztek, mint egy bátor emberre, aki egymaga eloltott egy tüzet, amely a város egész zsidó negyedét fenyegette”

– tudta meg Paltrow az őséről.

Emellett kabbala-szakértő is volt.

Paltrow, aki 1999-ben a „Szerelmes Shakespeare” című filmben a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat nyerte el, különösen kötődött édesapjához, a 2002-ben elhunyt Bruce Paltrow rendezőhöz és producerhez.

„Az apám volt életem szerelme, amíg meg nem halt. Apám igazán belém nevelte a feltétel nélküli szeretet és támogatás fontosságát, és azt, hogy a családoddal szeretettel és tisztelettel bánj, mert ők a családod”

– mondta.

„És tudod, ezek azok a kötelékek, amelyek összekötnek.”

A hollywoodi zsidóság eltörlése

Egy nemrég megnyílt múzeumban alig találni bármiféle hivatkozást a náci Németországból emigrált zsidó művészekre, akik a semmiből építették fel a hollywoodi filmipart.