Franciaország Marine Le Pen után

Európa megnyugodhat, ezúttal sem ad a Le Pen család elnököt Franciaországnak. De hogyan tovább a francia konzervatívok számára? 

A pániknak vége. Még öt évig – és valószínűleg örökre – nem fenyeget, hogy Le Pen elnök lesz – írja Peter Franklin az UnHerd-ön írt választás utáni reakciójában.

Ahogy 2017-ben, úgy a tavalyi regionális választásokon is Marine Le Pen alulmúlta a közvélemény-kutatási várakozásokat.

A legfrissebb előrejelzések szerint Emmanuel Macron több mint 15 ponttal nyerte meg az újraválasztást. Ez ugyan elmarad a 2017-es győzelmi különbözetétől, de még mindig meggyőző. Valójában ez a leghangsúlyosabb újraválasztási győzelem egy hivatalban lévő francia elnök számára azóta, hogy Jacques Chirac 2002-ben legyőzte Jean-Marie Le Pent ( hozzá kell tenni, hogy a részvétel rekord alacsony volt, ami elvesz ennek a jelentőségéből a szerk.)

Ha Marine Le Pen kevesebb mint tíz ponttal veszített volna, akkor feltételezhettük volna, hogy 2027-ben még egyszer ringbe száll. De ez most már kétséges.

Valószínűbb forgatókönyv, hogy a francia jobboldal vezetéséért – sőt, egész karakteréért – folyik a harc – írja Franklin.

Több lehetőség is kínálkozik. Ott van például Éric Zemmour félintellektualizált, keményvonalas változata. Az első fordulóban a negyedik helyen végzett, ami elég lehet ahhoz, hogy öt év múlva egy második elnökjelöltségért induljon. Vagy ott van a Le Pen család következő generációja Marion Maréchal személyében – Jean-Marie unokája és Marine unokahúga. Öt évvel ezelőtt visszalépett a politika élvonalából, de senki sem kételkedik abban, hogy ő a klán hosszú távú jövője.

Egy másik lehetőség a francia jobboldal mérsékelt és radikális felének összeolvadása. A két héttel ezelőtti első fordulóban a jobbközép fő elnökjelöltje a szavazatok kevesebb mint 5%-át kapta – ez egzisztenciálisan katasztrofális teljesítmény.

Az elnöki tisztségre vonatkozó két ciklusra szóló korlátozást 2008-ban vezették be. Franciaország tehát nincs Macron-Le Pen-visszavágók végtelen sorozatára ítélve. A kérdés tehát az, hogy ki lesz a jelenlegi elnök utódja a mainstream jelöltjeként.

Ez a kérdés júniusban dőlhet el, amikor a franciák új nemzetgyűlést választanak. Bár az elnökválasztási verseny a fő esemény Franciaországban, idén a törvényhozási választás számít igazán. Jelenleg Macron LREM pártja és centrista szövetségeseik rendelkeznek a mandátumok többségével. Ha megőrzik domináns pozíciójukat, akkor az LREM jelöltje léphet Macron helyére 2027-ben.

A szerző szerint ha a macronisták olyan rosszul teljesítenek, mint a tavalyi regionális választásokon, akkor Macron második ciklusát egy kevésbé barátságos törvényhozással fogja tölteni. A francia konzervativizmus újra megerősödhet, hogy felkészüljön a 2027-es elnökválasztásra.

Macron erősebb Európát ígért győzelme után

„Köszönöm, hogy bizalmat szavaztak nekem, hogy függetlenebbé tehessem Franciaországot, Európát pedig erősebbé befektetések és mélyreható reformok által” – mondta Macron.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.