Párizs és Berlin az embargót megkerülve szállított fegyvereket Oroszországnak

Franciaország, Németország és számos más uniós ország kihasználta a 2014-es orosz fegyverembargó kiskapuit, hogy továbbra is szállíthasson katonai felszereléseket Moszkvának – írja a The Jerusalem Post.

Oroszország Franciaország és Németország által gyártott és exportált fegyvereket használt Ukrajna elleni háborújában – jelentette a The Telegraph című brit lap, egy európai uniós elemzése hivatkozva.

Bár a Telegraph azt állítja, hogy kizárólagosan jutott hozzá az uniós elemzéshez, a háború kezdete óta független oknyomozó jelentések ugyanerre a következtetésre jutottak.

Annak ellenére, hogy az EU 2014-ben fegyverembargóról döntött Oroszországgal szemben, miután az megszállta a Krímet, 2015-2020 között 10 uniós tagállam továbbra is szállított neki 346 millió euró értékben katonai felszereléseket,

amelyek 44%-a Franciaországból, 35%-a pedig Németországból származott

– állapította meg az Investigate Europe független európai hírügynökség március 17-i jelentése.

A többi ország Olaszország, Ausztria, Bulgária, Csehország, Szlovákia, Finnország, Spanyolország és Horvátország volt.

A Franciaország által szállított felszereléseket a „bombák, torpedók, rakéták és robbanótöltetek” kategóriába sorolták, valamint a „képalkotó berendezések, repülőgépek és alkatrészeik, továbbá könnyebb légi járművek” kategóriába.

Ukrajnában harcoló orosz katonák emlékeztek meg Hitler születésnapjáról

„Tettei és szavai a szívünkben élnek, és arra ösztönöznek bennünket, hogy legyőzzük az ukrán-bolsevik söpredéket!” – posztolta az egyik katona.

A jelentés idézte a francia oknyomozó újságíró civil szervezet, a Disclose március 14-i kiadványát is, amely szerint a francia export több mint 1000 orosz harckocsiba szánt hőkamerát, navigációs rendszereket és infravörös érzékelőket is tartalmazott vadászgépekhez és harci helikopterekhez.

„Ezek közül néhányat most az ukrán fronton használnak”

– áll a jelentésben.

A kiskapuk

Franciaország és Németország azt állítja, hogy nem sértették meg az embargót, mindegyikük más-más kiskapura alapozza érvelését.

Franciaország azt állítja, hogy az export csupán korábbi szerződések végrehajtása volt, amit az uniós embargó nem tiltott kifejezetten. Németország azt állította, hogy az általa exportált berendezések „kettős felhasználású” termékek voltak, és Oroszország garantálta, hogy azokat kizárólag polgári célokra fogják használni.

Az EU az április 8-án ratifikált ötödik szankciócsomagjában bezárta a német kiskaput.

A határozat „további korlátozásokat vezetett be a kettős felhasználású termékek és technológiák kivitelére és a kapcsolódó szolgáltatások nyújtására, valamint bizonyos olyan termékek és technológiák kivitelére, amelyek hozzájárulhatnak Oroszország védelmi és biztonsági ágazatának technológiai fejlesztéséhez”

– áll az uniós jogszabályban.

Ezeket a fegyvereket adta eddig az Egyesült Államok Ukrajnának

Az Egyesült Államok több mint 2,6 milliárd dollár értékben küldött fegyvereket Ukrajnának azóta, hogy az első orosz csapatok február 24-én átlépték az ukrán határt.