Lezárták a Templom-hegyet a zsidók előtt

Tavaly is már egyszer lezárták a Templom-hegyet egy hétre a zsidók elől – írja a The Jerusalem Post.

Az izraeli rendőrség arról tájékoztatta a Templomhegy adminisztrációját, hogy a Templomhegy „további értesítésig” zárva marad a zsidó látogatók előtt az arabok és az izraeli biztonsági erők között az elmúlt napokban történt összecsapások miatt – jelentette az adminisztráció szombat este.

Az adminisztráció hozzátette, hogy a zsidó imákat a Templomhegy kapuinál és a Templomhegy nyugati, déli, keleti és északi falai mellett tartják majd.

A pészahi ünnep alatt rekordszámú, 4625 zsidó látogató lépett a Templom-hegyre.

A hét elején a hatóságok közölték, hogy a Templomhegy a ramadán végéig zárva lesz a zsidó látogatók előtt. Hasonló bejelentést a helyszín „további értesítésig” történő lezárásáról a Templomhegy Adminisztráció tavaly a Falak őre hadművelet idején tett. A helyszínt akkor körülbelül egy hét után nyitották meg újra a zsidó látogatók előtt.

Az elmúlt napokban erőszakos összecsapások törtek ki arabok és az izraeli biztonsági erők között a Templomhegyen és az al-Aksza mecsetnél, mivel a muszlimok a ramadánt, a zsidók pedig a pészahot ünnepelték.

A helyszínen tartózkodó arabok nagy köveket és törött üvegeket helyeztek el a zsidó látogatók által használt útra, hogy megpróbálják útjukat állni és bántani őket.

A palesztinok állításával szemben nincs veszélyben az al-Aksza mecset

Már több mint egy hete a Hamász és a Palesztin Hatóság történeteket terjeszt arról online, hogy a zsidók idén rituális pészahi áldozatot fognak bemutatni a Templomhegyen.