Régi titkokat rejthet egy nemrégiben felfedezett geniza

Az egyiptomi kormány egy nemrégiben felfedezett genizából vett el dokumentumokat, írja a Jewish Telegraphic Agency alapján a zsido.com

Egy csapatnyi ember Kairó egyik ősi zsidó temetőjét takarította és hozta rendbe, amikor nagyszerű felfedezést tettek: egy genizát találtak, vagyis olyan helyet, ahova zsidó iratokat helyeznek el, miután azok használhatatlanná vagy szükségtelenné váltak.

A zsidó jog szerint ugyanis Isten leírt nevét nem szabad megsemmisíteni vagy kidobni, ehelyett az azt tartalmazó tárgyakat vagy eltemetik, vagy egy helyen összegyűjtik.

Egy-egy genizát akár kiterjedt időintervallumban is használhatnak, ezért ezek számtalan titkot rejtegethetnek. Így történt ez a XIX. században felfedezett kairói geniza esetén is, melynek tartalma, vallásos iratai és hétköznapi dokumentumai (pl. hanukai üdvözlőlap, bevásárlólista) betekintést nyújtanak a középkori zsidó életbe.

Hogy vajon a nemrégiben felfedezett geniza is hasonló titkokat rejteget-e, azt még nem tudni és az is lehet, hogy egy részüket nem is ismerhetjük meg, ugyanis az egyiptomi hatóságok zsidó szakemberek bevonása nélkül egyszerűen elszállították a dokumentumokat. Az eset felkeltette Gary Peters michigani demokrata szenátor érdeklődését és arra kéri az amerikai kormányzatot, hogy vizsgálja ki az esetet. Peters szenátor az Egyesült Államok egyiptomi nagykövetét, Jonathan Cohent is megkörnyékezte és levelében kifejtette:

„Sürgetem Önt, hogy az egyiptomi kormányzat legfelsőbb köreinél tiltakozzon e dokumentumok elvétele ellen”

– írta és hozzátette, hogy a Biden-adminisztrációnak is így kellene tennie, természetesen nemzetközi szakértők bevonásával. Peters szerint a dokumentumok csakis a kairói zsidó hitközséget illetik:

„E dokumentumok kétségtelenül az egyiptomi zsidó közösség tulajdonába tartoznak és igencsak félelmet keltő a hirtelen történt elkobzásuk. Ezek érzékeny vallásos emlékek, melyekkel tisztelettel és óvatosan kell bánni. Erre nemcsak vallási célokból van szükség, hanem azért is, hogy lehetőség nyíljon a tudományos kutatás és vizsgálat számára. Amit az [egyiptomi] Turisztikai és Régészeti Minisztérium tett, az nem csupán igazságtalan, hanem teljességgel szükségtelen lépés volt. Ezeknek az iratoknak Egyiptomban kell maradniuk, hogy a zsidó közösség tanulmányozhassa és őrizhesse.”

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

https://neokohn.hu/2022/02/12/tenyleg-a-vatikanban-rejtoznek-a-templom-kincsei/