Magyarország is támogatja Finnország NATO-csatlakozását?

Sauli Niinistö finn elnök a Finnországban jelenleg zajló biztonságpolitikai vitáról tárgyalt a magyar köztársasági elnökkel.

Sauli Niinistö köztársasági elnök a Twitteren közölte, hogy megbeszélést folytatott Áder János magyar köztársasági elnökkel. Niinistö tweetjében azt írta, hogy a finn biztonságpolitikai vitáról (ami arról szól, hogy csatlakozzon-e Finnország a NATO-hoz) tárgyaltak magyar kollégájával.

Sauli Niinistö on Twitter: „Soitin Unkarin presidentti János Áderille. Kerroin Suomen turvallisuuspoliittisesta keskustelusta. Tuli selväksi, että Unkari tukee Suomen ratkaisuja. / Twitter”

Soitin Unkarin presidentti János Áderille. Kerroin Suomen turvallisuuspoliittisesta keskustelusta. Tuli selväksi, että Unkari tukee Suomen ratkaisuja.

„Világossá vált, hogy Magyarország támogatja a finn megoldásokat”

– írta a finn elnök a megbeszélés után.

Helyi sajtójelentések szerint Finnországban a NATO-tagság támogatottsága évtizedekig 20-25 százalék körül stagnált, most azonban már a 70 százalékhoz közelít. A parlamentben is világos többség kezd körvonalazódni a kérdésben.

Magyarország reakcióját Finnország esetleges NATO-csatlakozására számos találgatás övezte, mivel az ország miniszterelnöke, Orbán Viktor nagyon meleg kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Vlagyimir Putyin elnökkel – jegyezte meg  a finn és magyar elnök megbeszéléséről hírt adó MTV Uutiset finn híroldal.

A semlegesség vége: Finnország jövője a NATO-ba vezet

Finnország ismeri az Oroszországgal vívott háború költségeit, hiszen a téli háború és annak folytatása 25 000, illetve 75 000 áldozatot követelt meg a finn nemzettől.