Izraeli fejlesztésű fegyverrel videózták le az Azov-alakulat katonáját

Valószínűleg a németek adták az ukránoknak az izraeli fegyvert.

Az Izrael, Szingapúr és egy német cég által közösen kifejlesztett páncéltörő fegyvert a neonáci Azov zászlóalj új videók alapján be is vetette az oroszok ellen – számolt be a Jerusalem Post.

Az Azov zászlóalj által közzétett videón látható, amint egy ukrán harcos, aki állítólag az Azovhoz tartozik, egy MATADOR páncéltörő fegyverrel lő rá egy látszólag orosz BTR páncélozott személyszállító járműre.

АЗОВ on Twitter: „‼️Полк „Азов” продовжує знищувати ворожу техніку pic.twitter.com/1B2RvgKNXE / Twitter”

‼️Полк „Азов” продовжує знищувати ворожу техніку pic.twitter.com/1B2RvgKNXE

Mivel a nyugati országok tömeges fegyverszállításokat hajtottak végre Ukrajnának, hogy támogassák az Oroszország elleni háborúban, többen kritikusak voltak, mint Sara Sirota, a The Intercept munkatársa is, aggodalmát fejezte ki, hogy ezek a fegyverek az Azov zászlóaljhoz kerülhetnek, amelyet 2014-ben integráltak az ukrán nemzeti erőkbe.

Az olyan páncéltörő fegyverek, mint a Javelin, az NLAW és a MATADOR különös hangsúlyt kaptak a fegyverszállítások során.

A német védelmi minisztérium 2650 db MATADOR-t sorolt fel az ukrajnai szállítások között, jelentette márciusban a Süddeutsche Zeitung.

A nemrég közzétett videó azt mutatja, hogy az izraeli fejlesztésű fegyverek egy része most az Azov zászlóalj kezében vannak, amely széles körben neonáci milíciaként ismert.

Izraeli fegyverek és Ukrajna

Februárban az Interfax Ukrajna arról számolt be, hogy az izraeli védelmi minisztérium közölte a balti államokkal, hogy nem tesz eleget az izraeli gyártmányú fegyverek Ukrajnába harmadik féltől történő szállítására vonatkozó kéréseknek.

2018-ban a Haaretz arról számolt be, hogy emberi jogi aktivisták beadványt nyújtottak be a Legfelsőbb Bírósághoz, amelyben az Ukrajnába irányuló fegyverexport leállítását követelték, mivel attól tartottak, hogy azok az Azov fegyvereseinek kezébe kerülnek.

A Haaretz közzétett egy képet, amelyen egy Tavor látható, amelyet az Azov zászlóalj egyol katonája tart a kezében. A The Warzone szerint a közelmúltbeli konfliktusban ukrán harcosoknál is láttak Tavorokat, amelyeket az ukrán RPC Fort cég gyártott izraeli licenc alapján FORT-221 néven.

The MATADOR Man-portable Anti-Tank, Anti-DOoR is a 90-millimetre man-portable anti-armour weapon

Ukraine: On March 26th 2022, first batch of 2650 units was received by Armed Forces of Ukraine with 2450 more units to be delivered in smaller batches by the…

Mi az a MATADOR? 

A MATADOR, amely az európai piacokon RGW 90 néven is ismert, egy rövid hatótávolságú, vállról indítható, páncéltörő fegyver, amelyet az izraeli állami tulajdonú RAFAEL Advanced Defense Systems védelmi vállalat, a szingapúri Fegyveres Erők, valamint a német Dynamit Nobel védelmi vállalat közösen fejlesztett ki.

A MATADOR-t a városi hadviselési környezet szűkös tereire fejlesztették ki, és a szingapúri védelmi minisztérium szerint képes áthatolni a legtöbb harckocsi páncélzatán.

A fegyver a szingapúri védelmi minisztérium szerint „kategóriájában a legkönnyebbek közé tartozik”, és rendkívül sokoldalú. A védelmi minisztérium által közzétett műszaki specifikációk szerint

a maximális hatótávolsága 500 méter.

A MATADOR-t több állam hadserege is használja, köztük az IDF is. A fegyver ugyanakkor olyan drága, hogy a kiképzés során általában nem is szoktak vele lőni.

(Képünk illusztráció)

Ezeket a fegyvereket adta eddig az Egyesült Államok Ukrajnának

Az Egyesült Államok több mint 2,6 milliárd dollár értékben küldött fegyvereket Ukrajnának azóta, hogy az első orosz csapatok február 24-én átlépték az ukrán határt.