Az Ukrajnával való szolidaritás nem jelentheti azt, hogy mindennel egyetértünk

Az ukrajnai orosz invázió után lehet-e kritizálni a képviselőik által tett kijelentéseket anélkül, hogy Putyin tetteinek legitimálásával vádolnának? – teszi fel a kérdést Sigmount Königsberg, a Berlini Zsidó Hitközség antiszemitizmusügyi biztosa a Jüdische Allgemeine oldalán megjelent véleménycikkében.

Az ukrajnai orosz invázió, a rémületes képek, amelyek Buchából, Mariupolból, Csernyihivből és sok más helyről érkeznek hozzánk, hetek óta rémülettel töltenek el mindannyiunkat. Ami ott történik, azt sok szakértő háborús bűncselekménynek tekinti.

A legtöbben, köztük jómagam is, szolidárisak vagyunk Ukrajnával, és támogatjuk a nemzeti szuverenitásért folytatott harcában. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindent, amit az ukrán képviselők mondanak, kritikátlanul helyeselni kellene.

Itt van például amit Andrij Melnyk, Ukrajna németországi nagykövete április 3-án tweetelt: „Sem az oroszoknak, sem a németeknek nincs joguk eldönteni, hogy az ukránok kit tisztelnek hősként. Sztepan Bandera és honfitársaim százezrei mind Hitler, mind Sztálin ellen harcoltak az ukrán államért. Hagyjatok minket békén a kioktatásotokkal”.

Én azonban úgy érzem nem hallgathatok, amikor gyilkosokat, bűnözőket és antiszemitákat tesznek hőssé.

Itt nem utasításról van szó, csak egy tipp egy nagyon személyes nézőpontból: Az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) milicistái vették át a város irányítását, miután a náci Németország 1941. június 30-án megszállta Lvivet.

Ahelyett, hogy megvédték volna az embereket a támadásoktól, inkább tovább szították az antiszemitizmust, és kulcsszerepet játszottak a pogromokban: a lembergi (Lviv németes neve) zsidókkal rosszul bántak, sokukat megölték. Csak az előbb említett napon több mint 100 embert öltek meg és ki tudja hányat sebesítettek meg. A saját családom, az apám és a nagyszüleim maguk is elszenvedték ezeket az atrocitásokat.

Az ezt követő napokban Bandera emberei zsidók ezreit terelték a német biztonsági rendőrség Einsatzgruppe C csoportjának kezére, akik aztán meggyilkolták őket. Nem tudok hallgatni, amikor gyilkosokból, bűnözőkből és antiszemitákból hősöket csinálnak.

Mi számít népirtásnak, és hogyan lehet bizonyítani az elkövetését?

A második világháborút követően, eddig három eset minősült népirtásnak a nemzetközi bíróságok előtt.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.