Felvételek kerültek elő a süllyedő Moszkváról

A képek és videók azt mutatják, hogy a hajó balra dől, a sérült felépítményből füst szivárog, a mentőcsónakok hiányoznak, és a legénységnek nyoma sincs a fedélzeten – írja a The Times of Israel.

A közösségi médiában hétfőn olyan videók és fényképek jelentek meg, amelyek egy sérült orosz hadihajót mutatnak.

A képek és videofelvételek úgy tűnik, hogy egy mentőhajóról készültek a hajó megmentésére és kikötőbe vontatására irányuló műveletek során.

A videón a hajó mentőtutajai hiányoznak, és a legénység sem látható, a hajótestből pedig füst gomolyog.

Michael A. Horowitz on Twitter: „Short video purportedly showing the Moskva cruiser (published on telegram) – matches pictures circulating on social media pic.twitter.com/TAuwPFDJUg / Twitter”

Short video purportedly showing the Moskva cruiser (published on telegram) – matches pictures circulating on social media pic.twitter.com/TAuwPFDJUg

A hajótest oldalán, közvetlenül a fedélzet alatt látható fekete foltokat a hajóablakokból kiáramló füst okozhatta. Ugyanakkor a vízvonal közelében is vannak sérülések, ami alátámasztani látszik Ukrajna állítását, miszerint két találatot ért el a hajón a Neptun hajóelhárító rakétáival.

Az orosz védelmi minisztérium nem ismerte el Ukrajna állítását, miszerint elsüllyesztette a hajót, és azt állítja, hogy a robbanás, amely a hajót elsüllyesztette, lőszerrobbanás miatt volt.

Szombaton katonai parádét tartottak az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt krími Szevasztopol kikötőjében. Közzétettek egy videót is az eseményről, amelyen a Kreml állítása szerint a Moszkva legénysége és a kapitánya látható. Elemzők megjegyezték ugyanakkor, hogy az eseményről készült videón mintegy 150-250 főnyi személyzet látható, noha a Moszkva legénysége 510 matrózból állt.

Hogyan süllyeszthette el az ukránok Neptun cirkálórakétája a Moszkvát?

Odessza megye kormányzója szerint a Moszkvát két Neptun típusú, ukrán gyártmányú, hajó elleni cirkálórakéta találta el.