A Ra’am felfüggeszti tagságát a Knesszetben

Izrael azon dolgozik, hogy fenntartsa a békét és a vallásszabadságot, bár a biztonsági erők ,,szabadon” intézkedhetnek belátásuk szerint az uszítás és a zavargások megállítására, mondta Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap – írja az Ujkelet.live

A miniszterelnök nyilatkozata egy rendkívüli biztonsági értékelés nyomán született, a palesztin lázadók és a Siratófalhoz tartó zsidó hívők védelmével megbízott rendőrök közötti erőszakos összecsapások miatt.

A miniszterelnök arra is utasította a biztonsági erőket, hogy lépjenek fel azok ellen, akik felbujtás és a már amúgy is ingatag helyzet további fokozása érdekében álhíreket terjesztenek és szerkesztett videókat osztogatnak a muzulmán hívők elleni állítólagos erőszakos cselekményekről.

„Fő küldetésünk az, hogy biztonságot nyújtsunk az izraeli állampolgároknak az egész országban” – mondta Bennett. ,,A biztonsági erők szabad kezet kapnak a politikai vezetéstől. Az erők egyrészt a helyzet megnyugtatásán, másrészt minden erőszakos kísérlet meghiúsításán dolgoznak. A biztonsági erők minden forgatókönyvre felkészültek.”

A Déli Iszlám Mozgalom egyik vezető vallási személyisége vasárnap felszólította a mozgalom politikai ágát, hogy lépjen ki a kormánykoalícióból a palesztinok és a rendőrség között a Templom-hegyen történt összecsapások nyomán.

„Azonnal távozni kell a koalícióból, amely megtámadja szent helyeinket Palesztinában” – írta Mohammad Szalameh Hasszán sejk Facebookon. „Tegyétek meg az al-Akszáért”.

A fejleményeket követően az elmúlt órákban belső megbeszélések zajlottak a Ra’amban. A párt vezető tagjai a 12-es csatornának azt nyilatkozták, óriási nyomás nehezedik rájuk a terepen és a mozgalomban a koalícióból való kilépés és a kormány feloszlatása érdekében.

,,Soha nem látott nyomásról van szó, attól tartunk, hogy az események kicsúsznak a kezünkből” – mondták a magas rangú tisztviselők.

A Sura Tanács este úgy határozott, hogy a Ra’am nem csak a koalícióban, de a Knesszetben is felfüggeszti tagságát, és tárgyalásokba kezd a többi arab párttal, hogy csatlakozzanak a lépéshez, tiltakozásul az al-Aksza mecset elleni “izraeli” agresszió ellen.

A Knesszet jelenleg szüneten van és három hétig nem kerül sor szavazásra.

A koalíció tisztviselői arra számítanak, hogy a tagság felfüggesztése az ülésszak kezdetéig tart majd.

Kohncast: A palesztin terror és az orosz invázió ára

Elindult a Kohncast, a Neokohn podcastja.