Sanghajban lefoglalják az emberek lakását, hogy karantén létesítménnyé tegyék

A közösségi médiában megosztott videofelvételek azt mutatják, hogy a sanghaji lakosok dulakodnak a vegyvédelmi ruhás rendőrökkel, akik arra kényszerítették őket, hogy adják át otthonaikat, hogy azok karanténlétesítményként működjenek. 

Sanghaj, a 25 millió lakosú megaváros és Kína legfontosabb pénzügyi központja az ország legnagyobb járvány hullámát  éli át azóta, hogy a Covid-19 vírust több mint két évvel ezelőtt először jelentették Wuhanban. A járvány kitörése bírálatokat váltott ki a helyi hatóságokkal szemben, és komoly próbatételnek bizonyul Peking szigorú zéró-Covid politikája melletti elkötelezettségét illetően – számolt be a Guardian.

A március vége óta bezárt lakosok panaszkodtak az élelmiszerhiányra és a túlbuzgó hivatalnokokra, akik központi karanténlétesítményekbe kényszerítik őket, miközben a hatóságok sietve több tízezer ágyat építenek a Covid-betegek elhelyezésére. A naponta kimutatott pozitív tesztek száma meghaladja a 20 000-et.

Csütörtökön késő este több videó is keringett a közösségi médiában, amelyeken az egyik tábor előtt álló lakosok rendőrségi pajzsot tartó tisztviselők sorainak kiabálnak, miközben a rendőrök megpróbálták áttörni a soraikat.

Az egyik klipben úgy tűnik, hogy a rendőrök több letartóztatást hajtanak végre, miközben a lakosok azzal vádolják őket, hogy embereket ütnek. A háttérben sikoltozás és sírás is hallatszik. A járókelők elővették telefonjaikat, hogy filmre vegyék a jelenetet.

Anthony LaMesa on Twitter: „A human rights catastrophe. The world should not be silent. pic.twitter.com/QU3QSFuIc0 / Twitter”

A human rights catastrophe. The world should not be silent. pic.twitter.com/QU3QSFuIc0

Az incidenst az váltotta ki, hogy a hatóságok 39 háztartást utasítottak arra, hogy költözzenek el a lakótelepről, hogy a Covidban szenvedő betegeket ott helyezhessék el „a járványmegelőzés és -ellenőrzés szükségleteinek kielégítése érdekében” – közölte a lakókomplexumot építő Zhangjiang Group.

„Ez őrület” – mondta a Guardian-nek egy környékbeli lakos. „Soha nem gondoltuk volna, hogy ez megtörténhet Sanghajban. Már nem mi vagyunk Kína ablaka a világ felé? A sanghaji bürokraták nem szégyellik azt, ami az elmúlt hetekben a városunkban történt?”.

A csütörtöki incidens ritka betekintést nyújtott a kínai közvélemény haragjába, egy olyan országban, ahol a hatóságok nemigen tűrik a másként gondolkodókat, és a cenzorok rutinszerűen törlik a tiltakozásokkal kapcsolatos információkat az internetről, amint azok feltöltésre kerülnek.

Az egyik élőben közvetített videón hallható, amint egy nő sírva kérdezi, hogy „miért visznek el egy idős embert?”, miközben a tisztviselők egy autóba ültetnek valakit. Egy másik videón néhány lakos a földön térdelve könyörög a rendőrségnek, hogy hagyják abba.

A Zhangjiang Group közölte, hogy kártalanította a lakókat, és más lakásokba költöztette őket ugyanabban az épületegyüttesben.

Egy másik, élőben közvetített videón egy nő kiabál: „A Zhangjiang Group megpróbálja karanténné változtatni a lakótelepünket, és lehetővé teszi, hogy Covid-pozitív emberek éljenek a lakótelepünkön”.

A csoport közölte, hogy felismerte az interneten csütörtökön megjelent videókat a telepről, és hogy a helyzet mostanra rendeződött, miután „néhány lakó akadályozta a karanténkerítés építését”.

A kínai internetes cenzorok gyorsan közbeléptek, és az összecsapás bizonyítékait letörölték a kínai közösségi oldalakról – ahogyan tették ezt több más, az elmúlt hetekben felbukkant videóval is -, és a lakópark nevére vonatkozó keresési eredmények péntek reggelre eltűntek a Weibo-ról.

Az online elégedetlenség elhallgattatására tett erőfeszítések ellenére azonban hasonló videókat továbbra is megosztanak a polgárok. Olyan platformokon is megjelentek, amelyeket a kínai szabályozó hatóságok betiltottak, például a Twitteren és a Facebookon.

Pénteken Sanghaj az új fertőzések számának enyhe csökkenéséről számolt be, több mint 23 000 esetről. Ez a szám az előző napi több mint 27 000-hez képest csökkent. A város nagy része továbbra is szigorú lezárás alatt áll.

Az elmúlt hetekben a sanghajiak a közösségi médiában adtak hangot dühüknek az élelmiszerhiány és a keménykezű ellenőrzések miatt, beleértve egy egészségügyi dolgozó által megölt corgi kutyát és a mostanra enyhített politikát, amely szerint a fertőzött gyermekeket el kell választani a vírusmentes szüleiktől.

A hatóságok fogadkoztak, hogy a város „a legkevésbé sem fog lazítani”, és több mint 100 új karanténlétesítményt készítenek elő, hogy minden olyan személyt fogadni tudjanak, akinél pozitív a teszt – függetlenül attól, hogy mutatnak-e tüneteket vagy sem.

Kína drákói „zéró-covid” intézkedéseket vezetett be Sanghajban (videó)

Drónok intik nyugalomra a lakosokat, akik közül sokan az utcára mentek, amiért nem jutnak hozzá elegendő élelemhez vagy a gyógyszereikhez.