Biden és Harris boldog pészahot kívánt mindenkinek

A Fehér Ház csütörtökön „a nép szédere” címmel virtuális eseményt rendezett a pészah megünneplésére – írja a Jerusalem Post. 

Joe Biden elnök boldog peszáchot kívánt „mindazoknak, akik Amerikában, Izraelben és szerte a világon ünnepelnek”.

„A világjárvány alatt elért fejlődésnek köszönhetően hálásak vagyunk, hogy az idei pészah három év óta először ismét sok család és barát ülhet együtt a széderasztal köré” – mondta.

Az ukrajnai háborúról szólva az elnök azt mondta, hogy ezen az ünnepen „a szívünk az ukrán emberekkel és mindazokkal, akik a szabadságért küzdenek”.

Kamala Harris alelnök azt mondta, hogy péntek este „a mi családunk, mint oly sok család az Egyesült Államokban, Izraelben és szerte a világon, visszatér a széder asztalhoz”.

„Doug és én egy szédert fogunk tartani otthonunkban néhány zsidó munkatársunkkal, és mindketten nagyon várjuk már” – mondta. „Úgy gondoljuk, hogy ez lesz az első peszáchi széder, amelyet az alelnöki rezidencián rendezünk.”

A továbbiakban elmondta, hogy számtalan generáció óta gyűlnek össze az emberek a széderasztal körül, hogy emlékeztessenek a hit erejére és az emberi lélek ellenálló képességére, hogy újra átéljék az elnyomásból a szabadságba vezető utat, és vigaszt találjanak a remény és a megváltás történetében.

„Idén megtiszteltetés számunkra, hogy ismét összegyűlhetünk, hogy megünnepeljük a szent ünnepet, és megújítsuk közös elkötelezettségünket, hogy harcoljunk mindazokért, akik még nem szabadok” – mondta Harris.

A virtuális eseményen részt vett Deborah Lipstadt is, akit a szenátus a közelmúltban erősített meg a kormány antiszemitizmus megfigyelésével és leküzdésével foglalkozó különmegbízottjaként.

„Most élesebben, mint valaha, tudatában vagyok világunk összetörtségének” – mondta a történész.

Fotó: EPA/JIM LO SCALZO

Péntek este kezdődik peszáh, az egyiptomi kivonulás ünnepe

Idén lesz 3334 éve, hogy Mózes, Isten parancsára, kivezette a zsidó népet a rabszolgaságból.