Izraelben majdnem mindenki tart széder estet

Az egyiptomi kivonulásra emlékező pészahi széder a legnépszerűbb ünnepi szertartás Izraelben. Az Izraeli Demokrácia Intézet idén a zsidók és a muszlimok között is végzett felmérést, melyből az derült ki, hogy mindkét közösség nagy várakozással tekint saját ünnepére: a már két hete tartó rámádánra és a péntek este beköszöntő pészahra – írja a zsido.com 

A pészahot megelőző napon rendszerint hatalmas torlódások alakulnak ki az izraeli utakon. A kutatás rávilágít ennek okára: a válaszadók 49 százaléka rokonoknál vagy barátoknál tölti a szédert és csak 41 százalék ül asztalhoz saját otthonában. Hat százalék nyilatkozott úgy, hogy izraeli vagy külföldi szállodában tölti az ünnepet és mindössze két százalék közölte azt, hogy nem tervezi a széder megtartását.

A felmérés érdekessége, hogy a pészah ünnepéhez való hozzáállást tekintve nem találtak eltérést a társadalom különböző csoportjai között, legyen szó háredi vagy szekuláris zsidókról, bal- vagy jobboldaliakról, fiatalokról vagy idősekről.

Összességében a zsidók 87,5 százaléka mondta, hogy kedveli a családi összejöveteleket az ünnepek során. A rámádánt tartó muszlimok közül még többen, a válaszadók 95 százaléka nyilatkozott hasonlóan.

Izraelben gyakran több generációs, népes családok szédereznek együtt, ezért az Egészségügyi Minisztérium aggodalmának adott hangot, a koronavírus terjedésétől tartva. A szakemberek felszólították az ünneplőket, hogy tegyenek meg minden szükséges óvintézkedést és igyekezzenek elkerülni a fertőzést az ünnep alatt. A hatvan év felettieknek ajánlják a negyedik oltás felvételét, amennyiben ezt eddig nem tették meg, otthoni gyorsteszt elvégzését javasolják a széder előtt és arra kérnek mindenkit, aki nem érzi jól magát, hogy kerülje mások társaságát.

Péntek este kezdődik peszáh, az egyiptomi kivonulás ünnepe

Idén lesz 3334 éve, hogy Mózes, Isten parancsára, kivezette a zsidó népet a rabszolgaságból.