Elhunyt Stern Andor, az egyetlen Brazíliában született holokauszt-túlélő

Csütörtökön 94 éves korában Sao Paulóban elhunyt Stern Andor, aki az egyetlen brazil származású holokauszt-túlélőként ismert – írja a JTA.

Stern 1928-ban Sao Paulóban született magyar zsidó szülők gyermekeként, de családja még a háború előtt visszaköltözött Magyarországra. Stern végül hat koncentrációs táborban raboskodott, köztük Auschwitzban, ahol 1944-től kezdődően 13 hónapot töltött. Édesanyját és nagyszüleit a tábor gázkamráiban ölték meg.

„Láttam anyámat kijönni a kéményből. Mindenre emlékszem”

– mondta Stern a Folha de S.Paulo újságnak adott interjújában.

„Amikor az amerikai katonák kiszabadítottak minket, tizenhét éves voltam, és hatvan kilót nyomtam”

– mesélte.

Stern 1948-ban tért vissza Brazíliába, ahol megnősült és öt lánya született.

Stern 2019-ben 78 év késéssel, 91 évesen ünnepelte a bár micvóját. Az ünnepséget Sao Paulo legrégebbi zsinagógájában, a Kehilat Izraelben tartották, a Kristályéjszaka 81. évfordulóján, amelyet a legtöbben a holokauszt kezdetének tartanak.

Sternnek már kilenc unokája és több dédunokája is született.

„Mindazok után is, amin keresztülment, folytatta az életét, mindenkit inspirálva pozitív szavaival, sok hittel és optimizmussal. Küzdött és mindent megtett azért, hogy a holokauszt emlékét megörökítse a jövő nemzedékek számára”

– magyaráta Toive Weitman rabbi, a Sao Pauló-i holokauszt-emlékhely vezetője a Jewish Telegraphic Agency-nek.

Harmincötszörös dédnagymama lett az Auschwitz-túlélő TikTok sztár

„A gyerekek jelentik a legjobb bosszút a nácikkal szemben” – fogalmazott az 1923-ban Bonyhádon, Engelman Lívia néven született asszony.