Finnország és Svédország hamarosan csatlakozhat a NATO-hoz

Finnország és Svédország hamarosan csatlakozhat a NATO-hoz, ami valószínűleg feldühítené Moszkvát – írja a CNN.

NATO-tisztviselők a CNN-nek elmondták, hogy az orosz invázió óta rendkívül komolyra fordultak a tárgyalások Svédország és Finnország csatlakozásáról a szövetséghez. Az amerikai külügyminisztérium magas rangú tisztviselői szerint a kérdés felmerült a NATO múltheti külügyminiszteri találkozóján, amelyen Stockholm és Helsinki külügyminiszterei is részt vettek.

Jelentős változások a közvéleményben

A NATO-hoz való csatlakozás irányába a közvélemény mindkét országban jelentősen eltolódott, ahogy Oroszország ukrajnai inváziójának hatására: egy korábbi finn miniszterelnök a CNN-nek azt mondta, hogy a csatlakozás

 „február 24-én, amikor Oroszország támadást indított, már nagyjából eldőlt”.

„Ha megnézzük a finnországi és svédországi közvéleményt, és azt, hogy az elmúlt hat hétben mennyire drámaian megváltoztak a nézeteik, azt hiszem,

ez egy újabb példa arra, hogy ez egy stratégiai kudarc volt [Oroszország számára]”

– mondta a héten az Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik magas rangú tisztviselője.

Putyin az ukrajnai invázióval csak erősebbé tette a NATO-t

Edward Luttwak professzor szerint a háború előtti főáramú európai álláspont a múlté, és napjainkra a NATO központi szerepe és az amerikai vezetés vitathatatlan.

Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken azt mondta, hogy országa parlamentje „az elkövetkező hetekben megvitatja a lehetséges NATO-tagságot”, és hozzátette, hogy reméli, hogy „ezek a megbeszélések még a nyár közepe előtt lezárulnak”.

„Azt hiszem, nagyon óvatos megbeszéléseket fogunk folytatni, de nem is szánunk a kelleténél több időt erre a folyamatra, mert a helyzet természetesen nagyon súlyos”

– mondta.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök március végén az SVT-nek adott interjújában szintén nem zárta ki a tagság lehetőségét.

„Svédország biztonságpolitikai elemzést készít, amely május végére készül el, és a kormány várhatóan azután jelenti be álláspontját”

– mondta egy svéd tisztviselő a CNN-nek.

Finnország izraeli légvédelmi rendszereket venne az orosz fenyegetésre válaszul

Finnország döntése, hogy növeli légvédelmi képességeit, közvetlen válasz Oroszország ukrajnai inváziójára.

Címlapkép: NATO/Flickr