Holokauszt-túlélők is részt vettek Buchenwald felszabadításának megemlékezésen

Tizenhat holokauszttúlélő is részt vett vasárnap a buchenwaldi náci koncentrációs tábor felszabadításának évfordulójáról szóló megemlékezésen.

A résztvevők közt volt egy 96 éves ukrán asszony, Anasztaszja Gulej is, aki Buchenwald mellett megjárta Auschwitzet és Bergen-Belsent is, és most az orosz invázió elől elmenekült hazájából, Szász-Anhalt tartományban talált új otthonra.

Egy másik ukrán holokauszttúlélő, Borisz Romancsenko – aki szintén a Weimar közelében lévő Buchenwaldban tartottak fogva – már nem tudott eljönni a megemlékezésre, mert egy márciusi orosz légitámadásban Harkivban meghalt – jelentette a dpa hírügynökség.

Josef Schuster, a németországi zsidók központi tanácsának vezetője beszédében azt mondta:

szégyen, hogy a soá egyes túlélőinek nehéz életük végén ismét így kell szenvedniük.

A megemlékezés szervezői eredetileg meghívták Oroszország és Fehéroroszország hivatalos képviselőit is, de a háború miatt ezt visszavonták. Ott voltak viszont a fehérorosz ellenzék és az Oroszországban betiltott Memorial jogvédő szervezet emigrációban élő képviselői.

A buchenwaldi tábor 1937-es megnyitásától kezdődően annak 1945. április 11-i felszabadításáig a nácik mintegy 280 ezer embert vittek oda szerte Európából. Magában a táborban a német SS 56 ezer foglyot gyilkolt meg, akik közül 11 ezren voltak zsidók.

Német diákok antiszemita dalokat énekeltek a buchenwaldi tanulmányi kiránduláson

A rendőrség gyűlöletkeltés gyanújával nyomoz a diákok ellen, és kirúghatják őket az incidens miatt.