Oroszország újraindítja az izraeli repülőjáratokat

Oroszország azt tervezi, hogy április 9. után megszünteti az 52 országba irányuló és onnan induló járatokra vonatkozó korlátozásokat, ami része a COVID-19 terjedésének lassítására hozott intézkedések csökkentésére irányuló terveknek – közölte hétfőn Mihail Misusztin miniszterelnök.

Oroszország korábban lezárta légterét 36 ország – köztük az Európai Unió mind a 27 tagországának – légitársaságai előtt, válaszul az Ukrajnával kapcsolatos, a légiközlekedési ágazatát érintő szankciókra.

Oroszország azt tervezi, hogy újraindítja az Argentínába, Dél-Afrikába és más „baráti országokba” irányuló és onnan induló járatokat

– mondta Misusztin, vagyis azokba, amelyek nem csatlakoztak a Moszkva elleni legújabb nyugati szankcióhullámhoz, amelyet a Moszkva által szomszédja demilitarizálására irányuló „különleges műveletnek” nevezett ukrajnai inváziója miatt vezetett be.

A többi ország, amellyel Oroszország április 9. után újraindítja a járatokat, Izrael, Algéria, Kína, Libanon, Peru és Pakisztán – jelentette az orosz állami média.

Oroszország a koronavírus-járvány kezdetén, 2020 márciusában széles körű utazási korlátozásokat vezetett be, amelyek közül sok továbbra is érvényben van, de fokozatosan bővítette a légi közlekedés szempontjából biztonságosnak ítélt országok listáját.

Misusztin azt is közölte, hogy Oroszország

feloldja az Oroszország és Kína közötti szárazföldi határon való átutazásra vonatkozó korlátozásokat.

A nyugati hatalmak által bevezetett büntető intézkedések arra is kényszerítették a nyugati cégeket, hogy több mint 500 repülőgép lízingszerződését felbontsák az orosz légitársaságokkal.

A szankciók azt is megakadályozzák, hogy az orosz légitársaságok repülőgép-alkatrészeket vagy karbantartási szolgáltatásokat vásároljanak Európából vagy az Egyesült Államokból, ami tovább növeli a világ 11. legnagyobb légiközlekedési piacára nehezedő nyomást az észak-amerikai és európai légtér használatának tilalma miatt.

A magyar repülőket is kitiltották Oroszországból

Oroszország 36 ország – köztük Magyarország – előtt zárta le légterét, válaszlépésként az orosz légitársaságok ellen bevezetett hasonló nyugati intézkedésekre.