Kizárták a transznemű kerékpárost, miután a versenyzők bojkottal fenyegettek

A sportot irányító testület szerint a kerékpáros jelenleg nem felel meg a szabályoknak – írja a The Daily Wire.

Egy biológiailag férfi kerékpáros, aki most már nőként azonosítja magát, nem indulhatott a hétvégén Nagy-Brittaniában egy női bajnoki futamon, miután a női versenyzők bojkottal fenyegetőztek.

Emily Bridges, korábban Zach Bridges néven versenyzett férfiak ellen. Ez lett volna Bridges első versenye nők ellen. A sportoló a BBC szerint csak tavaly kezdte el a hormonterápiát.

Bridges-t a kerékpársportot irányító UCI „alkalmatlannak” minősítette a versenyzésre, miután a női versenytársai bojkottal fenyegették meg a versenyt.

A Guardian megjegyezte, hogy az UCI döntése a sportágon belülről érkező növekvő ellenérzések közepette született. A brit lap úgy tudja, hogy számos női versenyző arról beszélt, hogy Emily „tisztességtelen előnyt élvez”.

A BBC megjegyezte, hogy az UCI akkor is eltilthatja Bridges-t a női kerékpározástól, ha a sportoló megfelel a „jogosultsági kritériumoknak”, annak érdekében, hogy

„garantálja a tisztességes és értelmes versenyt, amely képviseli és jutalmazza a sport alapvető értékeit és értelmét”.

A nők eltörlése

Egyre többen tesznek úgy, mintha a „nő” definiálása valami legendabeli rejtvény lenne, amit a mesével ellentétben még a legbölcsebb pásztorfiú sem tud megoldani. Hajdú Tímea írása.