Zelenszkij videóüzenetben szólt a Grammy-díjátadó résztvevőihez

 Zelenszkij helyi idő szerint vasárnap videóüzenetben fordult a 64. Grammy-díjátadó gála résztvevőihez Las Vegasban. A nézőktől azt kérte, hogy „minden lehetséges módon” támogassák Ukrajnát.

„Mi lehet ellentétesebb a zenénél? Lerombolt városok és meggyilkolt emberek csendje. Töltsétek meg zenétekkel a csendet. Töltsétek meg ma, hogy elmeséljétek történetünket. Támogassatok, amiben csak tudtok. Csak ne legyen csend” – fogalmazott az ukrán elnök.

A klip után John Legend adott elő, amely alatt levetítettek egy klipet az ukrán emberekről készült fotókkal, amit egy költő felolvasása szakított meg, aki néhány nappal korábban menekült el az országból – számolt be a Deadline.

Március 25-én a The New York Post azt állította, hogy Zelenszkij elnök tárgyalásokat folytatott arról, hogy megjelenjen az Oscar-gálán, de ebből nem lett semmi.

A hírességek a showműsorban való megjelenése mellett kardoskodtak, köztük az Oscar-díj társ-műsorvezetője, Amy Schumer is, aki a The Drew Barrymore Show-ban említette az ötletet.

„Szerettem volna megtalálni a módját annak, hogy Zelensky bejelentkezzen, vagy készítsen egy felvételt vagy valamit, csak azért, mert olyan sokan figyelnek az Oscar-gálára” – mondta Schumer. „Szerintem ez egy nagyszerű lehetőség, hogy legalább kommentáljunk néhány dolgot. Van néhány viccem, ami mondhatni rávilágít a valamiféle aktuális állapotra”.

Sean Penn odáig ment, hogy azt mondta, az Oscar-gálán Zelenskynek ott kell lennie a műsorban – különben a nézőknek és a vendégeknek bojkottálniuk kellene a ceremóniát. Azzal fenyegetőzött, hogy nyilvánosan felolvassza két szobrocskáját, ha az ukrán elnök nem kap időt a közvetítésben.

Fotó: EPA/ETIENNE LAURENT

Holokauszt-túlélők menekülnek Németországba

„Alapvetően sajnálom, hogy még élek, mert ez már a második alkalom, hogy meg kell tapasztalnom egy háborút” – mondta a 90 éves Alla Senelnikova.